ЧЕЗ като енергиен доставчик може да иска всякакво увеличение, но работата на енергийния регулатор е да го окастри. Обикновено накрая нещата отиват към 3 до 5 процента скок на цената на тока.

Това обясни пред Lupa.bg енергийният експерт Георги Котев по повод поредното настояване на ЧЕЗ за драстично повишаване на цената на нощната електроенергия.

„Те казват, че са изчислили цената според реалните си разходи за извършване на своята дейност, подобряване на качеството на услугата и т.н. Работата е там, че никой извън системата не може да провери дали тези разходи са реални или не“, коментира специалистът.

Котев подчерта, че не е нормално от началото на 2020 г. средната цена на тока у нас да е най-високата в Европа. Той обаче има обяснение на този факт.

„Съгласно решение на Европейската комисия от декември 2015 г., което регламентира режима на работа на борсата, държавните производители под шапката на БЕХ – АЕЦ, ТЕЦ „Марица- Изток 2“ и НЕК – трябва да осигуряват определени ежечасни количества електроенергия. Ключът от бараката е, че това решение не се изпълнява!“, обясни енергийният експерт.

Той подчерта, че по този начин те създават изкуствен дефицит, което от своя страна обуславя прекомерно надутата цена на тока.

„Мощността на ТЕЦ „Марика Изток 2″ е 1620 мегавата, а сега работи на 340 – около 20% от капацитета“, аргументира тезата си Георги Котев.  https://lupa.bg