• Беларуската тенисистка с първа титла от Големия шлем

Арина Сабаленка от Беларус спечели първата си титла на сингъл от Големия шлем. 24-годишната тенисистка триумфира на Australian Open, след като на финала обърна шампионката от „Уимбълдън“ Елена Рибакина (Казахстан) за успеха с 4:6, 6:3, 6:4. И за двете това беше дебют във финал на Откритото първенство на Австралия.

Така Сабаленка затвърди доминацията си в мачовете срещу Рибакина, записвайки победа и в четвъртата си среща с казахстанката. Така беларуската тенисистка си тръгва от Australian Open с титла за втори път в кариерата. През 2021 г. тя триумфира на двойки в първия за годината турнир от Големия шлем. Тя е шампионка при дуетите и от US Open през 2019 г.

ПЪРВИ СЕТ
Рибакина направи пробив в третия гейм, който след това затвърди и поведе с 3:1. Сабаленка обаче успя да изравни, след като осъществи брейк в подаването на казахстанката за 4:4. Шампионката от „Уимбълдън“ обаче веднага върна пробива, а след това при собствения си сервис-гейм приключи частта при първия си сетбол.

ВТОРИ СЕТ
Сабаленка взе надмощие в сета, благодарение на пробив в четвъртия гейм. След това беларуската тенисистка го затвърди и поведе с 4:1. Това и отвора пътя за успеха в частта. Рибакина спаси два сетбола при собствен сервис в осмия гейм, но в следващия Арина Сабаленка взе частта при първата си възможност.

ТРЕТИ СЕТ
Решителната част вървеше равностойно до седмия гейм, когато Сабаленка постигна пробив в сервиса на съперничката. Тя след това затвърди брейка и поведе с 5:3, което ѝ отвори пътя към спечелване на частта и на мача. Рибакина взе следващия гейм. При собствен Арина Сабаленка изтърва три мачбола, но приключи мача при четвъртия. Така беларуската тенисистка триумфира с титлата в Австралия.
https://blitz.bg/

Арина Сабаленка

Арина Сергеевна Сабаленка (набеларуски: Арына Сергеевна Сабаленка ; наруски: Арина Сергеевна Соболенко , Арина Сергеевна Соболенко , родена на 5 май 1998 г.) е българска професионалнатенисистка. Тя екласиранакато номер 2 всвета на сингъл и номер 1в света на двойки отЖенската тенис асоциация(WTA). Сабаленка печели едно заглавие от Големия шлем на сингъл, на Australian Open 2023 г., и две заглавия от Големия шлем на двойки, на US Open 2019 г.и Australian Open 2021 г., и двете спечелени заедно с Елиз Мертенс. Тя спечели общо 18 заглавия в кариерата си, дванадесет на един и шест на двойки.

Сабаленка беше относително неизвестна до 2017 г., когато стана известна, като изведе отбора на Беларус за Фед Къп до второ място с Александра Соснович, въпреки че и двете бяха класирани извън топ 75 по това време. след Фед Къп през 2017 г. тя започва да има повече успехи в WTA Tour, достигайки четири финала през 2018 г. и постигайки осем победи в топ 10. Сабаленка продължи да се отличава на сингъл през 2019 г. с три титли в Китай, подчертани от защитата на нейната титла Wuhan Open на ниво Premier 5 и спечелването на WTA Elite Trophyв края на годината. Тя приключи както 2018 г., така и 2019 г. като номер 11 в света на сингъл. Сабаленка също е започнала да играе редовно на двойки през 2019 г. С Мертенс като неин е партньор, тя завърши Sunshine Double, като спечели двама Premier Mandatory турнир през март, Indian Wells Open и Miami Open. След титлата на двойки на US Open по-късно през годината, тя също се класира зафиналите на WTAфза първи път. Най-добрият резултат на Сабаленка на сингъл в турнирите от Големия шлем дойде нафAustralian Open 2023, където тя спечели първата си шампионска титла.

Сабаленка има много агресивен стил на игра, като често натрупва голям брой уинъри и непредизвикани грешки. С нейната височина тя също има много силен сервис, когато е във форма.

Сабаленка е родена на 5 май 1998 г. в Минск, столицата на Беларус. Баща й Сергей (починал през 2019 г.) беше хокеист. Арина започва да играе тенис случайно. Тя каза: „Един ден баща ми просто караше някъде с колата и по пътя видя тенис кортове. Така че той ме заведе на кортовете. Наистина ми хареса и се забавлявам и така беше. Ето как започва.” Тя започва да тренира в Националната тенис академия в Минск, когато тя е открита през 2014 г.

Сабаленка има татуировка на тигър на лявата си ръка. Тази татуировка е спечелила прякора й “Тигърът”, която използва за себе си. Сабаленка е учила в Беларуския държавен университет по програма, свързана със спорта. Нейните идоли в тениса са Серина Уилямс и Мария Шарапова.

Повече за Сабаленка четете ТУК