През предстоящия туристически сезон у нас ще бъде прекъсната веригата на т.нар. индустриален туризъм за туристи идващи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова и дестинации, които пресичат тези държави. Това коментира за Радио Варна Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Причината е войната в Украйна.

По неговите думи няма да има промяна в туристопотока от страните, които заобикалят България – Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Дори се очакват повече туристи това лято, защото се възобновиха полетите с Великобритания, Ирландия, Полша, Чехия и скандинавските страни. Има нови авиокомпании, които започват да оперират от Македония и Франция и ротациите на самолетите за летния сезон не са отменени на българските летища, каза още Драганов.

„Притеснения има, вълнения има, но ако гледаме реално ще имаме сезон особено месеците юли и август, когато ще бъде натоварено особено по Черноморието.”, допълни той.

Според него българският туризъм показа устойчивост през последните две години по отношение на къщите за гости, малки семейни хотели, частни квартири и хотелите, които предлагат балнео, спа и уелнес. Те, независимо от пандемията бяха, пълни. Нито украинската криза, нито липсата на руснаци и украинци ще попречат за този вид туризъм, смята още Румен Драганов.