Планетите от Слънчевата система се наблюдават ясно тези дни в нощното небе над България.

В последните няколко вечери на 2022 г. и в първите на 2023 г. планетите и Луната ще привличат погледа над южния и югозападния хоризонт още при свечеряване, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра “Астрономия” при СУ “Св. Климент Охридски”.

С изключение на Уран и Нептун, които са видими с бинокъл или с телескоп, останалите планети са забележими с невъоръжено око като ярки звездоподобни обекти.

Венера и Меркурий ще бъдат видимо близки, много ниско над хоризонта, в съзвездието Стрелец, Сатурн ще бъде в Козирог, Нептун – във Водолей, Юпитер – в Риби, а Уран – в Овен, каза Маркишки. В момента има добра възможност в рамките на една вечер да бъдат видени всички тези планети, ако се подготвим подходящо – с оптичен прибор, увеличаващ поне няколко десетки пъти, съветва физикът. Той е автор на “Гид на любителя астроном”, който се издава през последните години от катедра “Астрономия” при СУ “Св. Климент Охридски”.

За разлика от звездите, планетите не блещукат в нощното небе, отбелязва Би Би Си. Сатурн и Юпитер се виждат най-ярки, Марс е с цвят на сьомга.

“В момента Марс се наблюдава най-добре от територията на Великобритания и ще е така до около 2032 г.”, каза пред медията Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество. Той добави, че след това ще мине дълго време, преди от страната да има добра видимост на Марс и затова си заслужава да се направи опит за наблюдението му в нощното небе тези дни. bg-voice.com

  1. Астроном каза кога ще бъде възможно да се наблюдава парад на планетите