Научният директор на московския планетариум Файна Рублева заяви, че през юли ще може да се наблюдава парад на планетите, обаче няма да е възможно да го видите напълно, тъй като Слънцето ще затъмни Меркурий, а Уран и Нептун не се виждат с просто око, пише РИА Новости.

Научният директор каза, че планетите в небето се движат бавно и парадът се формира постепенно. Следователно това явление може да се наблюдава около две седмици. Така че от 4 юли през нощта ще може да се наблюдава Марс, Юпитер и Сатурн, а сутрин Венера. Тя уточни, че до 14 юли видимостта на Сатурн и Юпитер ще се подобри, тъй като те ще отразяват добре слънчевата светлина.

По-рано в небето над много страни можеше да се види рядко природно явление – слънчево затъмнение във формата на пръстен. Също така в небето се забеляза затъмнение над някои руски региони. Жителите на юг от Алтайския край успяха да го видят най-добре.

Жителите на Москва и Московския регион преди можеха да наблюдават пролетния малък парад на планетите. Малък парад е явление, по време на което четири планети се събират. Това се случва около веднъж на 20 години./АИФ