Руски тенисисти ще се срещнат на финала на турнира на ATP за първи път от 14 години

0
378
  • Даниил Медведев и Андрей Рубльов ще играят на финала на турнира от категория ATP 500 в Дубай

Руският тенисист Даниил Медведев победи в петък първата ракета на световния сърбин Новак Джокович на полуфиналите на турнира на Асоциацията на тенис професионалистите (ATP) в Дубай.

Мачът завърши с резултат 6:4, 6:4 в полза на руснака, поставен на турнира под третия номер. Медведев удължи победната серия, сега тя има 13 мача, подобри личния си рекорд за брой поредни спечелени мачове в един сезон. Най-дългата серия от победи на руснака в кариерата му се състоя на кръстовището през 2020 и 2021 година, след което спечели 21 поредни срещи.

На финала Медведев ще играе срещу сънародника си и настоящия победител в турнира Андрей Рубльов, който по-рано в петък бе по-силен от германеца Александър Зверев. Победител в мача ще бъде първият ракета на страната. Двамата представители на Русия ще се срещнат в решителния мач от турнира на ATP на сингъл за първи път от 12 октомври 2008 година. Тогава Игор Куницин победи Марат Сафин във финала за Купата на Кремъл с резултат 7:6 (8:6), 6:7 (4:7), 6:3.

Медведев е на 27 години, заема седмо място в световната ранглиста, през 2022 г. е първият рекет на света от 16 седмици насам. Той има 17 победи на ATP турнири. Най-добрият резултат на руснака на турнирите от Големия шлем е победата на US Open през 2021 година. Като член на руския национален отбор печели ATP Cup и Davis Cup.

Джокович е на 35 години, той е на първи ред в ранглистата на ATP, сърбинът има 93 титли под егидата на организацията, той е 22-кратен победител в турнири от Големия шлем. За сметка на Джокович той спечели и бронза на Олимпийските игри през 2008 г. на сингъл, а през 2010 г., като част от сръбския национален отбор, той спечели Купа Дейвис. Джокович държи рекорда по брой седмици, прекарани на първо място в световната ранглиста.

Турнирът в Дубай е от категория ATP 500 и се провежда на твърда настилка. Общият награден фонд е над $2,8 милиона.