• Нека разберем какво се случва, ако пиете водка всеки ден и дали има смъртоносна доза

На водката се приписват много чудодейни ефекти. Те лекуват диария и облекчават главоболието и дори го пият като превантивна мярка, за да не настинат. Но не звучи ли всичко това като извинение за алкохолизъм? Сега ще разберем.

Какви са ползите от водката?

Има повече от дузина народни рецепти, в които водката е основната съставка. Домашните натуралисти казват, че водката облекчава напрежението, намалява главоболието, подобрява кръвообращението, затопля тялото и помага при настинки. Но ако е така, тогава защо лекарите не предписват водка на всички? В крайна сметка това е „спасението“ от всички проблеми.

Според лекарите тинктурите от водка или алкохол са посочени само като компоненти на лекарства. И това е само защото водката или спиртната настойка, в сравнение с водната настойка или билковата отвара, се усвояват и действат по-ефективно в организма.

— Всички тинктури трябва да се предписват от лекуващия лекар, като се вземат предвид тежестта на заболяването и характеристиките на неговия курс. Дозировката и режимът на лечение също се предписват от лекаря, предупреждава диетологът Марият Мухина. — Водката е противопоказана за бременни жени и деца под всякаква форма, дори и в тинктури.

Мариат Мухина – доктор на медицинските науки, диетолог, рефлексолог.

„Водката се счита за отлично външно антибактериално и противогъбично средство, което може да се използва за лечение на рани и ухапвания от насекоми“, обяснява съдовият хирург Алексей Светликов. — Избърсват мебели и вещи с водка, за да се отърват от бактериите и да премахнат миризмите. Можете също така да добавите малко количество водка към ястия, като рибена супа. Но това е по-скоро за вкус, а не за полза. Във всички останали случаи водката има много пагубен ефект върху здравето.

Алексей Светликов е главен съдов хирург на Федералната държавна бюджетна институция SZONKTs на името на. Л. Г. Соколова FMBA на Русия.

Предупрежденията на лекарите, разбира се, рядко могат да спрат народната мъдрост и дори се опитват да лекуват язва с тази напитка, а някои казват, че облекчава и белодробен оток. Но тези фантазии имат малък контакт с реалността.

„За белодробен оток не се използва водка, а етанол“, казва токсикологът Алексей Водовозов. – Използва се като пеногасител (при оток на дихателните пътища бълбука обилно до степен да излиза пяна от устата), но не вътрешно, не венозно, а през него се пропуска вдишваният от пациента кислород . Така че дори не е близо.

Алексей Водовозов е руски научен журналист и медицински блогър. Терапевт от най-висока квалификационна категория, токсиколог. През 2019 г. той беше обявен за един от най-известните популяризатори на основаната на доказателства медицина в Русия.

„Водката няма уникални свойства“, обобщава експертът по силни алкохоли Еркин Тузмухамедов. – Това е бинарна смес от алкохол и вода, това е, точка. Най-примитивната, окаяна и отвратителна помия, която някога е измисляна. Това обикновено е химическо лекарство и не е предназначено за перорална употреба.

Еркин Тузмухамедов е руски специалист по силни алкохолни напитки, журналист и писател. Автор на книгите “Пиянка”, “Шотландско уиски”, “Силните духове на света. Бележки за пиене”, „Уиски: Ръководство” и др. Организатор на състезанието за домашни дестилати “Small Slam Cup”. Съпредседател на движението “Умерени пиячи”. Член на Руската асоциация на сомелиерите.

Кой е най-добрият начин за пиене на водка?

В този въпрос първата дума е неправилна – не “с какво”, а “защо”. За да прикрие неприятния вкус или просто не минава без него? В този случай най-логичното би било изобщо да не пиете водка. Друг е въпросът, ако се окажете в безнадеждна ситуация, принудени сте да пиете водка и няма лека закуска под ръка – само голям избор от течности. Тук си струва да се има предвид, че безалкохолните напитки ще влошат процеса на смилане на водка, алкохолът ще се абсорбира в кръвта по-бързо, а черният дроб и панкреасът ще получат още по-сериозен удар. Най-добре е да дадете предпочитание на негазирана вода или (колкото и странно да звучи) мляко. Млякото съдържа ензими, които намаляват разрушителното действие на алкохола върху тялото. Също така някои вещества в състава му свързват вредните масла, предотвратяват абсорбирането им в кръвта и позволяват по-бързото им извеждане от тялото. Водата ще ви помогне да избегнете дехидратация и да пиете по-малко.

Но измивайки водка с други алкохолни напитки с по-нисък оборот, вие не само ще се напиете по-бързо, но и ще провокирате стомаха си да повърне.

Как да похапвате правилно

Неправилната закуска няма да ви убие, но лесно ще влоши махмурлука ви. Например мазните храни (месо, колбаси, гъби, патица) се считат за тежка закуска. Той увеличава натоварването на черния дроб, който и без това е зает с разграждането на алкохола. Храната ще се смила лошо, черният дроб ще откаже да преработва алкохола и ще почувствате, че нещо не е наред с червата ви.

В допълнение, мазните храни и алкохолът повишават налягането в панкреатичния канал, което нарушава потока на жлъчката, което провокира възпалителни процеси. Тези храни също отнемат повече време за смилане. Друг важен момент: кръвта се филтрира през стените на стомаха и червата и изобилието от мазни и тежки храни ще попречи на този процес. Снаксът ще увеличи интоксикацията на тялото и ще попречи на естествения механизъм на самопочистване от отрови.

Обилната закуска ще доведе до тежък махмурлук и защото не открадва усещането, а го прикрива до по-добри времена. Да, по време на партито ще изглежда, че пиете, а не се напивате, но това ще ви изиграе лоша шега: рискувате да изпиете дори тази смъртоносна доза.

Експертите наричат ​​зеленчуците и плодовете най-добрият вариант за закуска. Особено препоръчително е да ядете ябълки, те съдържат диетични фибри и пектин. Този плод подобрява храносмилането и помага на тялото да се справи по-добре с преработката на алкохола. И колкото по-ефективно тялото преработва алкохола, толкова по-малко ще страда по време на празника. Ще забележите това по време на махмурлук. Все още не можете да го избегнете, но поне ще се почувствате по-живи.

Защо пиенето на водка на празен стомах е вредно

Опитайте се никога да не повтаряте този трик. Пиенето на водка на празен стомах ще доведе до бързо опиянение и тежък махмурлук, а вътрешните ви органи ще претърпят много повече щети, отколкото ако сте пили на пълен стомах. Процесът е прост: 15% от етиловия алкохол се разгражда, преди да се абсорбира в кръвоносната система, а останалата част навлиза в червата и се абсорбира в кръвта, без да се разгражда. Само си представете: принуждавате черния дроб да преработи 85% етилов алкохол.

Освен това, когато човек пие алкохол на празен стомах, кръвоносните съдове се разширяват много по-бързо, отколкото когато разполагат с калории, които забавят процеса на усвояване. Оттук и същата „топлина“ и намаляване на сърдечната честота. Има и дългосрочни ефекти. Например, нарушена функция на бъбреците и черния дроб.

Какво се случва, ако пиете водка всеки ден

Според експерти ежедневната консумация на водка нарушава психическото състояние на човека, тъй като има пагубен ефект върху нервната система. Възникват неизправности във функционирането на вестибуларния апарат и започват сериозни проблеми с паметта.

„Ако алкохолът влиза в тялото всеки ден, той може да навреди на бактериите в стомаха, които са отговорни за нормалното храносмилане“, обяснява Алексей Светликов. — Имайки висок индекс на киселинност, алкохолните напитки могат да увредят стените на стомаха и червата. Всъщност всички алкохолни напитки влияят пагубно на здравето, независимо колко се консумират. Алкохолът засяга почти всички органи едновременно. Особено засегнати са черният дроб, стомахът, сърцето и мозъкът.

Какво се случва, ако внезапно спрете да пиете водка?

Излизането от алкохолизма няма да е много приятно. В първите дни на трезвен живот бившите пиячи ще започнат да се притесняват от силно главоболие (и с тях ще дойде такова раздразнение и депресия, че веднага ще искат да пият), гадене, треперене на ръцете, липса на апетит и сън са много вероятно. И дори да успее да заспи, вчерашният алкохолик ще бъде измъчван от кошмари. Освен това. Около четвъртия ден съществува риск от развитие на делириум тременс. Но това все още не е причина да се плъзнете обратно в синята дупка. Ако оцелеете през първите дни, около петия ден алкохоликът ще започне да се хуманизира и след няколко седмици ще бъде изненадан да открие възстановяване на когнитивните функции, избистряне на ума и нормализиране на кръвното налягане. Главата ще спре да те боли и сърцето ти ще спре да играе палаво.

Има ли смъртоносна доза водка?

Според Световната здравна организация средностатистическият човек ще се срещне лично с Дионис, ако едновременно изпие 400 грама неразреден етилов алкохол (това се равнява на литър водка). А половин литър водка ще доведе до инсулт и сърдечен арест. Но не забравяйте, че всеки има своя смъртоносна доза.

„За млад мъж с тегло 50 килограма, който никога не е пил алкохол, изпиването на бутилка водка на един дъх може да бъде първото и последното в живота му“, казва Алексей Водовозов. – По-голямата част от смъртните случаи настъпват при 4-5 ppm (много приблизително – 2-2,5 литра водка). Бяха обаче регистрирани случаи, когато човек с 14,1 ppm в Южна Африка кара миниван, а жител на Лос Анджелис с 13,3 ppm стана известен само защото беше ударен от кола и жената беше откарана в болницата, където беше установено, че е в нетрезво състояние. https://161.ru