• Руските въоръжени сили унищожиха около 180 чуждестранни наемници в Старичи и на полигона Яворовски, съобщава РИА

В резултат на удара на руските въоръжени сили по учебните центрове на украинските въоръжени сили бяха унищожени до 180 чуждестранни наемници и голяма партида чуждестранно оръжие. Това съобщи на брифинг официалният представител на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

В тези съоръжения имаше „пункт за обучение и бойно координиране на чуждестранни наемници“ преди изпращането им в районите на военни действия, както и база, в която се съхраняваха оръжия и военна техника, доставени на Киев от западни държави.
Ще продължи унищожаването на пристигналите на територията на Украйна чуждестранни наемници“, подчерта генерал-майорът.

Както Конашенков съобщи по-рано, наемници в Украйна извършват саботажи и набези срещу руска военна техника и самолети. Такива атаки се извършват с използването на западни оръжия: противотанкови системи Javelin (САЩ), NLAW (Великобритания) и преносими зенитно-ракетни комплекси Stinger, които изискват сериозна подготовка за овладяване, отбелязват от ведомството.
На свой ред украинският външен министър Дмитрий Кулеба уточни, че общият брой на заявленията от чужденци за участие в конфликта от страната на Киев се приближи до 20 000. По думите му става дума за “опитни ветерани и доброволци от 52 държави”.
Руското министерство на отбраната призова чуждестранните граждани да помислят два пъти, преди да отидат да се бият в Украйна. Владимир Путин каза, че националисти и чуждестранни наемници, включително тези от Близкия изток, се крият зад цивилни като жив щит: има снимки, на които разгръщат тежка военна техника в жилищните райони на градовете.