• Министерство на отбраната: Украинските въоръжени сили продължиха настъплението в южнодонецкото направление през 5 юни
МОСКВА, 6 юни – РИА Новости. Руските военни отблъснаха нова атака на въоръжените сили на Украйна в южнодонецкото направление, която киевският режим предприе след прегрупирането, съобщи руското министерство на отбраната.
Според агенцията през 5 юни врагът е продължил настъплението, съсредоточавайки основните си усилия на Времевския перваз на южнодонецкото направление, където в навечерието Въоръжените сили на Украйна вече са претърпели големи загуби.

“Киевският режим реорганизира остатъците от 23-та и 31-ва механизирани бригади в отделни консолидирани части, които продължиха настъпателни действия в районите на селата Новодаровка и Левадное. Освен това в този участък в бой беше въведена нова бригада”, съобщиха от Министерството на отбраната.

В същото време въоръжените сили на Украйна започнаха настъпление в посока совхоз Октябрски и Новодонецкое със силите на 37-ма бригада морска пехота с подкрепления, които се базираха на части от 68-ма планинска егерска бригада.
Руските военни нанесоха комплексно огнево поражение на противника със силите на армейската, щурмова и оперативно-тактическа авиация, ракетни войски и артилерия, както и тежки огнеметни системи.
„В резултат на активните и самоотвержени действия на подразделенията на групировката войски „Восток“, проявили храброст и героизъм, противникът е спрян и не е изпълнил поставените задачи“, подчертаха от Министерството на отбраната.
В резултат на това, според агенцията, са били унищожени над 1500 украински военни, 28 танка, включително осем германски Leopard и три колесни френски танка AMX-10RC, както и 109 бойни бронирани машини.
Ден преди това Министерството на отбраната съобщи, че сутринта на 4 юни украинската страна е предприела мащабно настъпление в пет сектора на фронта в южнодонецкото направление. Общо врагът участваше шест механизирани и два танкови батальона. Както отбеляза генерал-лейтенант Игор Конашенков , въоръжените сили на Украйна се провалиха и не постигнаха целите си.
Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза, че въоръжените сили на Украйна преминават в настъпление в някои райони.
Моментът на украинската контраофанзива беше многократно изместван. Руските коментатори свързват тази “нервност”, първо, с информационната война – постоянните съобщения за предстояща офанзива имат за цел да държат Москва на нокти, и второ, с факта, че Западът изисква от Киев бързи и победоносни резултати, а той непрекъснато да “отчита”.