Руските войски освободиха село Заветное в Донецката народна република. Това съобщи на 5 септември руското министерство на отбраната.

„В резултат на активните действия на подразделенията на групировката на войските „Център“ селището Заветное в ДНР беше освободено“, се казва в изявление на ведомството.

Бойците на подразделенията са поразили жива сила и техника на бойците в районите на населените места Дзержинск, Красноармейск, Щербиновка, Гродовка, Журавка, Селидово и Мемрик в ДНР.

Освен това министерството на отбраната добави, че са били отбити осем контраатаки на щурмови групи от бригадите на Националната гвардия и бригадата Лют на националната полиция на Украйна .
Ден преди това, на 4 септември, Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация освободиха селищата Карловка и Пречистовка в републиката . В същия ден руското министерство на отбраната публикува кадри от издигането на руския флаг върху сграда в град Константиновка в ДНР след освобождаването му. Военното ведомство отбеляза, че частите на южната група продължават да унищожават отбраната на украинските бойци в донецкото направление, пише ИЗВЕСТИЯ.