МВнР: Русия предяви претенции към Германия по повод разследването на атентата срещу Северен поток

Русия официално предяви претенции към Германия по повод разследването на атентата в „Северен поток“ (SP); Москва настоява за преговори за изпълнението на международните задължения на Германия в областта на борбата с тероризма. Това съобщи на 19 август директорът на трети европейски департамент на руското външно министерство Олег Тяпкин в интервю за РИА Новости .

„Германските власти обявиха за издирване един от предполагаемите извършители на терористични актове в Балтийско море, които са граждани на Украйна . Съдейки по факта, че германските медии отдавна и методично прокарват тезата, че тези лица не са свързани с никоя държава, германското разследване също ще бъде прекратено, без да се идентифицират истинските клиенти на атентатите по „Северен поток“, тоест всъщност Германия ще го отпусне“, каза представител на руското външно министерство.

Той също така посочи, че Кремъл няма намерение да се примирява с това състояние на нещата.

Дипломатът подчерта, че Русия е повдигнала въпроса за изпълнението от страна на Германия на задълженията, произтичащи от конвенциите на ООН за борба с тероризма.

„Стремим се да водим преговори в съответствие с действащите международни разпоредби. По-нататъшните ни стъпки ще зависят от реакцията на западняците“, заключи Тяпкин.
По-рано, на 17 август, лидерът на партията Сара Вагенкнехт Съюз за разум и справедливост (BSW) заяви, че в случай на атентатите в съвместното предприятие е необходимо да се организира комисия в Бундестага , която да определи степента на Германско участие в саботажа.

На 14 август се оказа, че почти две години след експлозиите на газопровода германската прокуратура е издала първата заповед за арест на заподозрения в началото на лятото. Той се оказа инструктор по гмуркане, украинец, който успя да избяга в родината си. Представител на германската генерална прокуратура отказа коментар по искане на Известия .

Освен това в същия ден станаха известни имената на трима жители на Украйна , заподозрени в извършването на терористична атака срещу тръбопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ . Основният заподозрян беше водолазът Владимир Журавльов, който се опита да получи руско гражданство през 2009 г., но получи отказ. Освен това е служил във въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Като съучастници на Журавльов бяха сочени семейната двойка Евгений и Светлана Успенски, инструктори по гмуркане. Както съобщи разследването, Журавлев, заедно с Успенски, се твърди, че са отишли ​​на лодката Андромеда до мястото на експлозията. Заподозрените за нападението са издирени с помощта на камери за видеонаблюдение.

През февруари руският президент Владимир Путин в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън каза, че Централното разузнавателно управление на САЩ е отговорно за експлозиите на Северен поток .
През септември 2022 г. бяха открити течове в газопроводи. Представител на шведския сеизмичен център Бьорн Лунд каза, че по време на аварията са регистрирани две мощни подводни експлозии в района на течове от тръбопроводи . След това на мястото на инцидента са открити следи от експлозиви, съобщи ИЗВЕСТИЯ.