МОСКВА, 10 март. /ТАСС/. Обществената потребителска инициатива състави списък с чуждестранни компании, които са решили да напуснат Русия и могат да бъдат национализирани в бъдеще, и го изпрати на руското правителство и на Генералната прокуратура. Списъкът включва 59 организации, съобщи в. “Известия” в четвъртък, цитирайки документ.

Както каза пред изданието ръководителят на организацията Олег Павлов, списъкът ще се разширява в зависимост от новите изявления на чуждестранния бизнес. Вече са включени компании като Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Porsche, Toyota, H&M и др. „В работата по това ще се включат и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността и търговията и Роспотребнадзор. Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом се появят фирми, които декларират напускане, без да предоставят гаранции на руски потребители, те се въвеждат. Съответно към тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури”, каза Павлов пред вестника.

Ръководителят на организацията отбеляза също, че общият размер на задълженията на чуждестранни компании, които са преустановили дейността си в Русия към гражданите, държавата и изпълнителите, е повече от 6 трилиона рубли. Според него тази сума е равна на приходите им в Русия през последните три години. „Да бъдеш в черния списък срещу санкциите означава, че нарушителят и неговото ръководство осъзнават следните рискове: запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имуществото. Ръководството на тези компании също може да бъде преследвано за умишлен фалит и измама. мащабно.” , обясни Павлов пред “Известия”.

Относно офертата
Секретарят на Генералния съвет на “Единна Русия” Андрей Турчак каза на 7 март, че “Единна Русия” предлага да се национализират предприятията на западни компании, които са отказали да работят в Русия. Според него във всички случаи става дума за чисто политическо решение на чужди организации. В сряда правителствената законопроектна комисия одобри инициатива за национализиране на активите на чуждестранни организации, напускащи руския пазар.