Русия планира да наложи шестмесечна квота върху износа на някои торове, за да запази местните доставки и да ограничи разходите за фермерите, след като енергийната криза тласна рязко нагоре цените на азотните торове, предава Bloomberg.

Ходът, който включва износа на азотни торове и комбинирани торове със съдържание на азот, е предприет на фона на ръста на цените в глобален план, тъй като повишаващите се цени на газа увеличават производствените разходи и принуждават някои заводи да намаляват производството. Това може да намали реколтата през следващата година и да ускори ръста на цените на храните.

Решението на Русия беше обявено от премиера Михаил Мишустин по време на предавано по телевизията заседание на правителството в сряда, след като президентът Владимир Путин призова за мерки за гарантиране на доставките за местните фермери. Това е поредният ход на страната за запазване под контрол на местните цени на земеделските стоки след въвеждането на мита върху износа на пшеница тази година. Книжата на руските производители на торове поевтиняха.

Правителството ще ограничи износа на азотни торове до 5,9 млн. тона, а доставките на комбинирани торове със съдържание на азот – до 5,35 млн. тона. Мерките ще влязат в сила от началото на декември, съобщава агенция Интерфакс.

Квотите ще повлияят основно износа на азотни торове, като намалят доставките с около 40%, коментира Елена Шахнова, анализатор във VTB Capital. Мерките няма да засегнат много продажбите на комбинирани торове, защото квотата отговаря до голяма степен на износа на Русия, допълва тя.

Спад на цената на акциите

Цената на акциите на производители на торове като PhosAgro се понижи с 4,2% в Москва след изявлението на Мишустин. Книжата на Acron поевтиняха със 7,2%, след което и двете компании успяха да компенсират част от загубите.

Европейските фермери вече изразиха притеснение за гарантирането на доставките на торове за пролетта, когато те се използват за житните ниви за повишаване на добива и качеството. Френски фермерски групи заявиха миналия месец, че цените на азота са се утроили и че има риск от недостиг в бъдеще. Китай също ограничи износа, за да гарантира, че местните доставки ще са достатъчни.

„Квота върху износа от Русия ще затегне още повече глобалните пазари, които вече изпитват недостиг на предлагане. Заради близостта си до САЩ Русия е все по-голям доставчик на азот за страната“, коментира Алексис Максуел, анализатор в Green Markets.

Индексът на цените на торовете в Северна Америка достигна рекорд миналия месец, а цените на амоняка в Западна Европа са на най-високото си ниво от над десет години, сочат данни на Green Markets.

Руските производители на торове до голяма степен се възползваха от енергийната криза, която затяга доставките на азот, защото цените на газа са фиксирани за разлика от някои конкурентни доставки в други страни. Руските производители удължиха миналия месец замразяването на цените за местните клиенти до края на годината.

Макар че фермерите вече купуват някои торове за зимата, може да е опасно да се съхраняват големи количества азотни торове, основният тор за пролетното засаждане.

https://www.investor.bg/