Главата на руската държава Владимир Путин подписа указ, който криминализира разпространението на невярна информация за коронавирусна инфекция. В случай на нарушение на установените правила, човек е изправен пред глоба в размер от 300 до 700 хиляди рубли, ограничение на свободата до 3 години или поправителен труд до една година

Както обясни основателят на местната компания Group-IB Иля Сачков, разпространението на фалшиви съобщения в интернет, включително за нова вирусна заплаха, влияе върху ефективността на населението и се отразява негативно на икономиката на страната. Специалистът сравнява разпространението на фалшификати с телефонния тероризъм, който е забранен от руското законодателство. Според Сачков съвременните методи на компютърната криминалистика позволяват събирането на всички необходими данни за започване на оперативно-издирвателна дейност.

Припомнете си, че депутатите от Държавната дума в третото и последно четене приеха законопроект за наказателна отговорност за неспазване на карантината, а именно за неспазване на санитарните и епидемиологичните правила, предназначени да предпазят другите граждани от инфекция. Нарушителите могат да бъдат глобени от 500 хиляди до 1 милион рубли. В случай на смърт на човек по вина на нарушителя, глобата може да бъде 1-2 милиона. Ако поради небрежност на гражданин, който не спазва карантината, са починали 2 или повече души, тогава като наказателни мерки може да се използва лишаване от свобода до три години.

ndt1.eu