МОСКВА, 30 април. / ТАСС /. Русия забрани влизането на осем граждани на страните от ЕС. Това се посочва в изявлението на руското външно министерство в петък в отговор на ограничителните мерки, въведени от Съвета на ЕС на 2 и 22 март тази година срещу шестима руски граждани.

Списъкът включва:

Иварс Аболинс, председател на Националния съвет на Република Латвия по електронни медии;
Марис Балтинс, директор на Държавния езиков център на Република Латвия;
Жак Мейр, член на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа;
Йорг Раупах, ръководител на прокуратурата в Берлин, Германия;
Дейвид Мария Сасоли, председател на Европейския парламент;
Оса Скот, ръководител на лабораторията по химическа, биологична, радиационна и ядрена безопасност, Институт за изследователски отбрана на Кралство Швеция;
Илмар Томуск, ръководител на езиковия отдел на Република Естония;
Вера Юрова, заместник-председател на Европейската комисия за ценности и прозрачност.
Руската дипломатическа служба също така отбеляза, че Брюксел игнорира всички предложения на Москва за разрешаване на проблемите, възникващи в отношенията чрез диалог.

“Европейският съюз продължава политиката на незаконни едностранни ограничителни мерки срещу руски граждани и организации. Само през март 2021 г. шестима руснаци са били подложени на незаконни ограничения на ЕС. Тази практика противоречи на Устава на ООН и основните норми на международното право. Придружава се чрез антируска истерия, умишлено разпръсната в западните медии. Не се подкрепя от доказателства. Всички наши предложения за решаване на всякакви проблемни въпроси, възникващи между Русия и ЕС в пряк професионален диалог, постоянно се игнорират или отхвърлят “, се казва в текста на документа.

Министерството подчерта, че междувременно Вашингтон дори не се опитва да скрие интереса си да превърне европейския континент обратно в арена на геополитическа конфронтация. “Подобни действия на Европейския съюз не оставят съмнение, че истинската им цел е да ограничат развитието на страната ни на всяка цена. Да наложат едностранната си концепция за световен ред, основан на правила, подкопаващи международното право. Да поставят открито предизвикателство към независимостта на руската външна и вътрешна политика. Това се прави открито и умишлено. И, разбира се, със знанието и насърчението на Съединените щати, които не крият своя интерес от преобразуването на Европа в арена на остра геополитическа конфронтация , “отбеляза руското външно министерство. https://tass.ru