Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор: Задържаният агент на ДАНС е началник сектор в дирекция “Контраразузнаване”

0
672

София. Досъдебното призводство е образувано на 15 ноември 2016. Сигналът, който е подаден е бил адресиран до главният прокурор първоначално, после е пренасочен към спецзвено „Антикорупция“. Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, във връзка със задържания и привлечен като обвиняем по 3 престъпления агент на ДАНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

“До вчера са извършени 3 огледа на местопроизшествието, 2 претърсвания и личен обиск. Разпитани са над 15 свидетели и са назначени експертизи за преправените лични документи за самоличност“, обясни говорителят на гл. прокурор. Тя добави, че задържаният агент заема позиция началник дирекция „Контраразузнаване“ и обясни, към момента не е уволнен.
По думите й за двама от чуждите граждани е твърдял, че ще окаже съдействие на получат статут на постоянно пребибаващи чужденци в страната. За другите двама измамните действия са се състояли в уверение, че вече е оказал съдействие за по-ранно явяване в Министерство на правосъдието за изслушване в процедура за получаване на българско гражданство.
„С помощта на нустановено лице той се е сдобил с 2 карти на чужденци, постоянно пребиваващи в страната, чиито карти са били обявени за невалидни през месец май и юли”, каза още тя. По думите й те представляват пластики и са идентични по вид с българските лични карти. “Данните в пластиките, обявени за невалидни са заличени и подправени“, обясни Арнаудова. „В тях са вписани имената на 2-ма чужди граждани и са положени снимки с техните лица“, каза Арнаудова.
Във връзка с третото престъпление – разгласяване на информация, представляваща държавна тайна Арнаудова коментира, че се касае за предоставяне на информация по три направления. „За това, че ДАНС използва определени оперативно-издирвателни и разузнавателни дейности, за да се противодейства и събира информация за възможни процеси, застрашаващи сигурността на страната. Второто е за лица, спрямо които са използвани СРС, третата категория – касае информация за лица, заподозрени в терористична дейност”, поясни тя.
„Повече информация за последното обвинение не можем да съобщим, тъй като представлява квалифицирана информация“, подчерта Арнаудова и увери, че това е най-тежкото престъпление. По думите й и трите престъпления се наказват с максимално лишаване от свобода до 8 години. Двама от чужденците са руски и украински граждани. Арнаудова не уточни националността на другите двама чужденци.
Тя не поясни, че не може да каже от къде се познават свидетелят и задържаният.
„На този етап колегите не са установили съучастие на други агенти на ДАНС“, заяви Арнаудова. По думите й е възможно разследването да се разпростре и по отношение на други лица.  http://www.focus-news.net