БОРИСОВ ИДВА НА ВЛАСТ С ТРЕТИ КАБИНЕТ?

0
670

Понеделник е ключовият ден за властта! Нов кабинет с премиер Борисов е все по-възможен! Окончателната развръзка за изпълнителната власт ще стане ясна в понеделник, научи БЛИЦ. Очаква се в първия ден от седмицата да се срещнат лидерите на ГЕРБ и РБ.

Проучване на БЛИЦ в двете парламентарни групи установи, че депутатите все повече се обединяват около мнението, че правителство може да бъде съставено с мандата, който Росен Плевнелиев предостави на Блока.

Голяма част от народните представители от ГЕРБ не са съгласни с решението на Бойко Борисов да обвърже оставката си заради предизвестената загуба на президентските избори. По тази причина депутатите го убеждават, че трябва да се съгласи за трети път да поеме държавното управление, въпреки че формално мандатът ще е на реформаторите.

Отделно от това БСП не протяга ръка към властта, а националистите няма да получат необходимата подкрепа, въпреки желанието им да излъчат кабинет.

От друга страна мекушавият обитател на “Дондуков” 2 по никакъв начин не иска да поеме отговорност като състави служебен кабинет от страх, че евентуална грешка би провалила жадуваната от него служба в Брюксел.

Вариантът за ново правителство в рамките на настоящото Народно събрание допусна и премиерът в оставка Бойко Борисов. От Брюксел той обясни, че тази опция трябва да се обмисли заради усложнената международна ситуация и необходимостта да се пише нов Изборен кодекс след резултатите от референдума.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че е против приемането на мажоритарната система с абсолютно мнозинство, за която всъщност гласуваха хората на референдума.

Евентуална пречка пред съставяне на ново правителство биха създали част от коалиционните партньори в Реформаторския блок, който не спират да си разменят обвиненията. Преди няколко дни Борисов отряза като с мачете надеждите на РБ за кабинет с техния мандат, но по-късно вероятно е размислил.

Така или иначе ситуацията с властта ще се изясни в понеделник. Ако идеята за ново правителство не получи необходимата подкрепа, то България ще бъде изправена пред нови предсрочни парламентарни избори.  http://www.blitz.bg