• Срам ме е! Тревожен съм! Покъртен съм от това, че уж най-великата демокрация в света по такъв елементарен и нагъл начин може да наклевети едни хора на базата на инсинуации. Нямам офшорни сметки, нямам 5 милиона! Всичко това са лъжи!”

Това заяви в изключително емоционално слово пред конгреса на БСП бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който от снощи е в новия списък “Магнитски” с обвинения за корупция в сферата на ерегетиката.

Очаквах да се отдам на внуците си след като Апелативният съд отмени присъдите на спецсъда срещу мен. Отмяната на тези присъди е едно от най-сигурните доказателства за използването на този специализиран съд като бухалка срещу политически противници, подчерта той.

“Пак станаха герой, и то със световен мащаб. Благодарение на американския департамент. Не съм горд”, каза Овчаров с ирония.

“Първо – срам ме е. Второ, ми е изключително тревожно. Покъртен съм от начина, по който уж най-великата демокрация, носителят на правдата и истината в световен мащаб, на честта и морала, по какъв елементарно нагъл начин може да оклевети хората на база на лъжи и инсинуации.  Не се страхувам да го кажа”, заяви той.

Овчаров заяви, че неговото оклеветяване, извършено от американското посолство у нас, е по доноси на трима души – Красен Станчев от Института по пазарна икономика, на Стефан Гамизов и Галя Александрова от “Капитал”.

Присъдите срещу мен са доказателство за използването на специализираните съдилища като бухалка. На вас дължа да ви кажа истината – нямам офшорни сметки, нито 5 милиона. Цинично е в списъка “Магнитски” с мен да стоят имената на Иван Генов и Александър Николов”, заяви още той.

И поясни: Иван и Сашо бяха първите, които подписаха споразумение за ядрените реактори. 2007 г. посланик Джон Байерли събираше информация за този и онзи и доносниците знам – единият се казва Красен Станчев от Института за пазарна икономика, Галя Александрова, зам.-главен редактор на в. Капитал – тогава те формираха позициите. Сега кои са – не знам, но са пак от този кръг. Не се интересуват от Nexo, нито от човека, който прекрати договора с “Газпром”, заради който платихме 1 млрд.лв. повече. Неговите посредници са вкарани директно вътре. Само тук прокуратурата си свърши работата”, обясни подробно Румен Овчаров.

“Води се война за изтикване на всички руски енергийни доставки от България и региона”, поясни Овчаров вкарването в списъка “Магнитски” на трима енергетици, двама от които са бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй”.

Той поясни, че България е разчитала енергийно досега на Русия, защото нейните енергийни доставки “бяха най-евтините и гарантирани”.

“Тъжно! Сега търсете газ по моретата и океаните”, каза той по повод вкарването на втечнен газ в българската енергийна система.

Според него “сега предстои атака по българската атомна енергетика. Това не е битка за миналото, това е битка  за бъдещето”, каза той и поясни, че американскато гориво за атомните централи е с по-лоши параметри.

“Не се притеснявайте за мен, обърна се Овчаров към смълчаната зала. Това са лъжи, които показват по какъв начин ще бъде манипулирана България отсега нататък. Много е важно какво ще бъде бъдещето на БСП, защото БСП остана единствената партия, която с движи от националните интереси на България”.

И попита: “Докога ще слугуваме и ще ближем някои части на т.нар. Голям брат?”

След което се обърна към опозиционерите в БСП, които в началото на конгреса пробваха неуспешно да свалят Нинова от председателския пост: “А, бе другари, не е лесно да се свали лидер на една партия! Ами, напрегнете се! Слушаме само клишета от вас. И през 1996 година едни другари свалиха Виденов от власт, някои от тях сега искат да свалят Нинова, и свалиха не само Виденов, свалиха и цялото  правителство и разтуриха парламента и БСП остана 8 години извън властта”.

И подчерта, че никой не е защитавал руски интереси, а български. “България е заинтересована от евтино и сигурно ядрено гориво. Американското е старото руско. Те имат с 5 дни по-къса кампания, 6 касети годишно повече отпадък…”, заяви още той. И подчерта, че сме длъжни да обезпечим енергетиката с най-добрите оферти.

“Същите тези дърдорковци, Мартин Димитров и други спряха преди. 4 млрд. евро струваха 2 блока. Двата нови американски реактора, които не са направени никъде, ще ни струват 30 млрд. Онзи проект – корупционен, а този какъв е? 20 пъти по-скъп почти. Няма ли да се стегнем и да си защитим интереса? До кога ще ближем някой части на т.нар. Голям брат?”, ядоса се той, а залата започна да му ръкопляска.

Пред конгреса Овчаров беше категоричен – води се война срещу лидера на  БСП!
И изригна: “Какви са тези циркове? Омразата е път за никъде! Партията е партия заради кауза! Не, ние ще се борим с Нинова докрай. Тази война е на живот и смърт, Този бой последен да не се окаже бой последен за мнозина!?”

Неговата позиция за бъдещето на БСП е “да не се сваля лидера”. Всичко на война с ръководството на партията, какви са тия пърформанси, гневно се обърна Овчаров към вътрешната опозиция.

Овчаров подчерта, че тОзи път БСП е на правия път. А по предложение на Таско Ерменков конгресът излезе с декларация в защита на Овчаров.

Последствията от включването на Овчаров в списъка по закона “Магнитски” са следните:

блокира се цялата му собственост, право на собственост и други собственически права в САЩ и които са са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ;

блокират се всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от санкционирания; забраняват се всички транзакции от граждани на или постоянно пребиваващи в САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на санкционирания;

финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционирания могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура.

Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице;

на Овчаров и членовете на неговото семейство са наложени визови ограничения – те нямат право да стъпват в САЩ.