Росица Йорданова, зам.-кмет на Добрич: Решението за налагане на финансова санкция по проекта за градска среда е обжалвано пред Административен съд

0
956

 Решението за налагане на финансова санкция по проекта за градска среда на Община град Добрич е обжалвано пред Административен съд. Това съобщи Росица Йорданова, зам.-кмет „Икономическо развитие и европейски фондове“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Росица Йорданова информира, че по отношение на проекта за обновяване на градската среда, който включва ремонт на 6 улици в Добрич, има решение на Управляващия орган за приключил сигнал за нередност със становище за налагане на финансова корекция. Става дума за сума над 319 000 лв. На 3 февруари е проведено заседание в Съда и се очаква решението му.

„Касае се за констатирана нередност – как започва процедурата. По принцип всеки би могъл да подаде в Управляващия орган сигнал за нередност. Този сигнал може да бъде анонимен, от Управляващия орган, от Контролен орган, от Изпълнителната агенция за одит на европейските средства. В случая има подаден такъв сигнал, затова е стартирана подобна процедура“, посочи зам.-кметът.

Росица Йорданова уточни какви са основанията за този сигнал. Когато се слага начало на обществена поръчка, за да бъде направен най-добрият избор на изпълнител, общината изготвя методика за оценка. Методиката включва критерии за подбор. В нея са заложени изискванията към потенциалния изпълнител на даден проект. „В конкретния случай Управляващият орган счита, че нашата методика по отношение на заложените ни критерии е ограничителна или не предполага равнопоставеност на всички кандидати. Като в частност става въпрос за това, че ние сме заложили когато кандидатът е обединение, то вътре в себе си може да включва юридически или физически лица. И ние сме поискали лицата, включени в обединението, да бъдат вписани в централния професионален регистър на строителя. Управляващият орган счита, че не следва да искаме от всички лица в обединението вписване в този регистър, а е достатъчно само обединението да бъде вписано в него. Ние оспорваме тази тяхна констатация, тъй като практиката на съда е в двете посоки“, обясни Росица Йорданова. Тя допълни, че ако е необходимо Общината ще продължи да се бори във Върховен административен съд.

Зам.-кметът съобщи, че има идентичен случай по друг проект, свързан с образователната инфраструктура в Добрич. Налице е сигнал за нередност и „продължаваме да защитаваме нашата теза, че по никакъв начин не сме ограничили или дали превес на някакви участници с критериите, които сме заложили за подбор и оценка“, заяви Росица Йорданова. По думите на зам.-кмета за проекта за градска среда Общината е поискала верификация на средства за междинни плащания, направени към строителя. Строително-ремонтните дейности са по улиците „Кирил и Методий“, „Георги Кирков“, „Максим Горки“, „Стоян Михайловски“, „Детелина“ и „Теменуга“.

http://www.focus-news.net