Инж. Пенчо Керванов, зам.-кмет на Добрич: Проектирането на ремонтните дейности на три училища е започнало през 2014 г. и е нарушено едно от основните правила за съгласуваност

0
1202

Проектирането на ремонтните дейности на три училища е започнало през 2014 г. и е нарушено едно от основните правила за съгласуваност. Това заяви инж. Пенчо Керванов, зам.-кмет „Устройство на територията“ в Община Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Става дума за ремонт на сградите на ОУ „Христо Ботев“, Природо-математическа гимназия (ПМГ) „Иван Вазов“ и Езикова гимназия (ЕГ) „Гео Милев“. Нарушеното правило за съгласуваност е между проектанти и директорите на учебните заведения, уточни инж. Керванов и допълни: „Директорът е единственият, който знае най-добре какво е експлоатационното и техническо състояние на училището. Когато е я е нямало тази съгласуваност, се е стигнало до следните неща, които не са предмет на ремонтните дейности“.

Зам.-кметът даде пример с ПМГ. Там в по-голяма част от класните стаи паркетът дори и след като е изциклен и лакиран, той е негоден за ползване. Кабелите, които минават по коридорите, не е било предвидено нито да бъдат подменени, нито да бъдат вкарани в кутии. Парапетите в по-голяма част от учебните заведения са ниски и не отговарят на никакви изисквания. Някои от тях дори се клатят, подчерта зам.-кметът. В ЕГ не е било предвидено отопление на физкултурния салон. По думите на инж. Керванов има още ред други неща, които не са предвидени в проектите за ремонт, и всичко това създава неприятното усещане, че ремонтните дейности не се извършват както трябва. Общината ги извършва както са по проект. „Всички тези неща ние като Община се опитваме по някакъв начин да компенсираме. Но рамката на проектите е изключително строга и е много трудно в тях да се включват допълнителни мерки“, коментира зам.-кметът.

По отношение на сроковете за изпълнение на ремонтните дейности в ОУ „Христо Ботев“ почти всички са приключени. Остава да бъде приключен физкултурният салон и да бъде асфалтиран плаца в училището с краен срок 15 март. В ПМГ срокът е същият. Там остават довършителни дейности по първи и втори етаж, също по трети и четвърти етаж. В ЕГ в момента се провеждат нормални учебни занятия, като там се предвидени допълнителни строително-монтажни работи, включени в капиталовите разходи – направа на водоплътен тротоар и ремонт на няколко помещения в приземните етажи. Проектът „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич – I“ е на обща стойност 6 193 021 лв. и е в изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 г. Проектът цели да бъде създадена адекватна учебна и работна среда, да бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, да бъдат модернизирани и благоустроени дворни пространства и да се осигури достъп за лица в неравностойно положение.

http://www.focus-news.net