Росица Йорданова, зам.-кмет на Добрич: При проверка собствениците на търговски и туристически обекти трябва да представят договори по Закона за авторското право

0
636

Добрич. При проверка от страна на Общината собствениците на търговски и туристически обекти трябва да представят договори във връзка със Закона за авторското право и сродните му права. Това съобщи Росица Йорданова, зам.-кмет с ресор „Икономическо развитие и европейски фондове“, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна.

„Във връзка със Закон за авторското право и сродните му права кметовете на общини упражняват контрол върху търговските и туристически обекти“, отбеляза зам.-кметът. По думите ѝ ще се следи за предварително уредени права от страна на търговците за публично изпълнение на живо или чрез запис. В този контекст веднъж годишно кметът чрез упълномощени лица извършва такива проверки по обектите.

„Договорите трябва да са задължително два на брой – веднъж с автора на записа и втори път с продуцента. След месец март 2020 година по план-график Общината ще започне такива проверки“, каза Росица Йорданова. Апелът е към търговците да се подготвят за подобни проверки. При установени нарушения следва да бъде налаган акт за имуществена санкция и той е в размер от 2 000 до 10 000 лв.

Жулиета НИКОЛОВА

http://focus-news.net