Ситуацията в Добрич с Ковид 19 е поносима. За последните 14 дни заболяемостта в областта е 515 на 100 хил. души. В отделението в болницата в Добрич от 80 легла с Ковид, са заети 63. Това обяви в Добрич пред журналисти здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него, и тук има много млади пациенти, които са потърсили лекарска помощ късно. Родилка почти пред термин – в 37-а гестационна седмица, е с положителен тест за Ковид, но за щастие, няма опасност за нея. 34-годишен мъж е интубиран, през Ковид отделението са преминали и няколко деца. Според проф. Ангелов, няма повишен натиск над здравното заведение в Добрич, за да се изискват допълнителни сили. Спешната помощ също се справя, въпреки че всяко второ повикване е заради Ковид. Осигурени са предпазни средства и дезинфектанти, каза министър Ангелов и похвали директора на болницата д-р Желязков за работата му и за това, че е привлякъл много млади хора да работят в здравното заведение.

Следващата седмица се очакват над 200 хиляди ваксини от различни фирми производители. Процент от тях отиват при личните лекари. Дори в момента в РЗИ Добрич има ваксини, но личните лекари не ги желаят, каза здравният министър и уточни, че става въпрос за Астра Зенека.

Недостиг на ваксини има в целия свят, но с количеството ваксини, които се очакват да пристигнат в България, министър Ангелов се надява до края на лятото да достигнем колективен имунитет.

Що се отнася до смъртта на гръцкия студент, проф. Ангелов още вчера е издал заповед за проверка. Студентът не фигурира в системата за поставена ваксина на територията на България. Изчаквам проверката и тогава резултатите ще бъдат огласени пред вас, каза здравният министър.

Министър Ангелов бе придружаван от председателя на Съвета на директорите на МБАЛ-Добрич Лъчезар Карадимов, началник на отдел „Протокол“ в Министерството на здравеопазването

НДТ