РЗИ В ДОБРИЧ ВЪРНА ЗА КОРЕКЦИЯ СЕДМИЧНИТЕ РАЗПИСАНИЯ НА 20 УЧИЛИЩА

0
945

 

 

Седмичните разписания на 20 училища в Добричка област са върнати за корекция. Това съобщи в ефира на Дарик радио Добрич д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ. По нейните думи, училищните директори допускат няколко вида грешки при съставяне на седмичната програма. Една от тях е свързана с необходимостта от включване на две почивки от по 30 минути за учениците, които са на целодневна организация на обучение – едната е за хранене, а другата – за отдих. Училищните ръководства обикновено ги обединяват в една с обща продължителност от 60 мин., но те трябва да са разделени, поясни д-р Ангелова.

Другият проблем е свързан с това, че в разписанието за деня се предвиждат по-голям брой часове, отколкото са определени за съответния клас. Третият проблем, който се среща често, е свързан с липсата на т. нар. „разтоварващи“ часове в дневното разписание – по изобразително изкуство, музика, бит и техника, предприемачество, физическо възпитание. 18 от върнатите седмични разписания вече са коригирани, след като директорите са се съобразили с препоръките на експертите. Очаква се още две училища да направят необходимите корекции.

Д-р Светла Ангелова коментира и заболеваемостта от остри респираторни заболявания, която, по думите й, е обичайна за сезона, въпреки че се наблюдава лека динамика. Случаи на грип няма, обикновено грипът „идва“ през ноември и декември, а пиковите месеци са  януари и февруари на следващата година. Създадена е организация за наблюдение на 10 % от населението, въз основа на което се изготвят данните на РЗИ. Определени са и лекарските практики, които ще подават информация към здравната инспекция.

Препоръката на специалистите е гражданите да ползват противогрипните ваксини като едно от най-важните средства за борба с грипа, разбира се, след консултация с личния лекар. От РЗИ очакват към края на октомври да има по-добро зареждане на аптеките с противогрипни ваксини. Д-р Ангелова съобщи, че с решение на Министерския съвет от тази година е приета Национална програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип.

Програмата ще работи до 2022 г., в момента тя е адресирана към хората над 65 години, като е предвидено имунизацията против грип да обхване 10 % от населението. Здравната каса ще изплаща ваксините на търговците на едро, а на общопрактикуващите лекари – прегледа и манипулацията. На територията на Добричка област има около 38 000 души на 65 и над 65-годишна възраст. Възможност за безплатна противогрипна ваксина ще имат 3800 души, съобщи Дарик радио Добрич.

https://dnews.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST