ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ АВТОБУС „СОЛАРИС“ НЯМА ДА ВОЗИ ГРАЖДАНИТЕ ПО ЛИНИЯ 111

0
1620
SONY DSC

 

 

Вчера в депото на „Градски транспорт“ беше представен електрическият автобус „Соларис“, изпратен от фирмата да бъде тестван в Добрич и евентуално – след спечелването на проекта, за който неколкократно ви информирахме, да стане част от бита на добричлии.

Ученици, граждани и представители на всички медии се отзоваха на поканата да видят превозното средство и да се повозят на него, да усетят удобството на екологично чистия транспорт и да си помечтаят той наистина да стане част от парка на „Градски транспорт“ – Добрич. А хората в града се надяваха да имат възможност, както им беше обещано, да тестват новото превозно средство по линия 111.

SONY DSC

Нищо по-логично от това. Но управителката на дружеството Катя Петкова с голяма доза разочарование сподели, че тестовият автобус на „Соларис“ не е получил правото от ДАИ в Добрич да пътува по добричките улици. Недоумение, по-скоро изумление, изрази и представителят на фирма „Соларис“, според когото автобусът вече 2 години обикаля европейските градове и никъде не се е натъквал на подобен абсурд. В България той е правил тестови маршрути във Варна и в София.

Solaris Urbino 12 – тестовата машина, на която присъстващите имаха възможност да се качат и да направят рекламен тур, е 12-метров нископодов автобус, произведен от компанията Solaris Bus & Coach. Началото на неговото производство е през 1999 г. През 2010 г. е произведена хибридна версия на автобуса, от 2013 г. е произведена версия, която се движи изцяло на електричество.

Електрическите автобуси са изградени на базата на Solaris Urbino 12. Иновативна система за електрическо задвижване гарантира по-ниски експлоатационни разходи. Електрооборудването е разположено на покрива на автобуса. Видът на батериите, с които е оборудван автобусът, зависи от изискванията на операторите. За зареждането на батериите има специални станции за зареждане.

Solaris Urbino 12 Electric печели наградата Автобус на годината 2017, след сравнителен тест в Брюксел  в оспорваната конкуренция на eBusco, Irizar i2e, Mercedes-Benz Citaro NGT и Van Hool Exqui.City 18 Electric. Наградата Автобус на годината се връчва всяка година от международно жури, в което членуват 22 специализирани издания от 22 европейск държави.

Според Катя Петкова, автобусът може да измине до 180 км без зареждане.

Тоест – автобусът е прекрасен – модерен, екологично чист, издържлив и удобен. Напълно според широко прокламираната политика на Европейската комисия и Европейския съюз за екологично чист транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха.

Може би затова „шамарът“ на ДАИ в Добрич прозвуча сред гражданството вчера толкова шумно, че инспекцията дори бе замесена в обмислена предизборна атака срещу сегашния кметски екип. А с това бе намесено и ликвидирането на тролейбусния транспорт в Добрич по време на управлението на града от Детелина Николова. С други думи ръководството на ДАИ в Добрич дължи аргументирано обяснение на жителите на Добрич защо не е разрешило екологичният автобус да се движи по улиците на града. В противен случай се открива обществено пространство за слухове, догатки и всевъзможни манипулации в дните преди изборите.

Ако искате да се повозите на модерния и напълно издържан в екологично отношение автобус, от който Добрич се нуждае заради замърсения въздух в пиковите часове, то в идущите 10 дни просто се разходете до депото на „Градски транспорт“, тъй като – повтаряме ДАИ – Добрич не му даде правото да вози пътниците по линия 111. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST