Президентът: Служебният кабинет доказа демократичното единодействие между родолюбиви хора от различни политически хоризонти в името на България

Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

Румен Радев:

Добър ден и добре дошли,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаеми г-н Министър-председател,

Уважаеми министри,

Събрах Ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите и да назнача новото служебно правителство. Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България.

През този период служебното правителство проведе честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот.

За първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот.

Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт, и задвижи контролните системи на държавата.

Постигнат беше рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица.

Правителството актуализира бюджета и осигури необходимите средства за работещите, бизнеса и здравеопазването във време на криза, активизира социалната политика към най-уязвимите –  хората с увреждания, децата и семействата.

След тринадесет години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство изведе пенсионерите над официалната линия на бедност.

Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани.

Усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост и се приведе от насипно състояние във вид, готов за изпращане в Европейския съюз.

Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие и предприехме важни стъпки за опазването на българските гори.

Изключително важно – спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби.

Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, заложена от годините безхаберие.

Овладя хаоса в управлението на кризата с КОВИД-19 и организира присъственото обучение в училище.

Разкри нередностите и изведе от задънена улица проекта за изграждане на национална детска болница.

Премахна порочните практики и преодоля огромното забавяне при одобряването и разплащането на проектите от Държавен фонд Земеделие.

Уважаеми министри,

Благодаря Ви, че на практика доказахте основната ми идея – че е възможно демократичното единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България.

Този модел на управление, този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на Родината. Той е стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната ни. С дейността си Вие върнахте част от доверието на българите в институциите и това го регистрират всички социологически агенции. И преди всичко, българските граждани.

За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото. Народното събрание не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. За първи път в своята история България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да изработва държавния бюджет за следващата година, и то в условията на криза.

Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време. Срещу Вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния.

Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправяте срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. Да припомня още нещо, вие вече го изпитахте на гърба си и трябва да го очаквате, върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области като например кризата в енергетиката и цената на тока; като хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане; като компрометираната още в началото ваксинация.

Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения, да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Затова очаквам от вас наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите, поредни избори, вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване живота на хората. Да работите с мисъл за бедните и слабите, както го правехте през изминалите месеци. Да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната.

В този сложен за цялото ни общество момент моят избор отново е върху вас. Затова с указ № 244 назначавам служебно правителство от днес, както следва:

Стефан Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев  за служебен министър на финансите. Г-н Белчев е с впечатляващо образование, с богат опит във финансовата сфера и финансовото и банковото дело, с ключова роля за формирането на Фонда на фондовете и негов бивш директор;

Георги Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов  за служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков  за служебен министър на културата;

Асен Личев  за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков  за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Г-н Алексиев беше служебен министър и в назначеното от мен служебно правителство през 2017 г. Ръководител на големи и успешни инфраструктурни проекти. Като служебен министър той спря концесията на летище „София“ заради порочния подход към нея. Дали обаче този подход не беше приложен отново впоследствие – трябва да търсим отговор както вие медиите, така и ние всички като общество;

Даниела Везиева за служебен министър на икономиката. Г-жа Везиева е със солиден опит в публичните финанси и администрацията, участвала и ръководила редица важни проекти и реформи, досегашен съветник на министъра на икономиката;

Андрей Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ № 129 от 10 май т.г., са прекратени.

Уважаеми г-н министър-председател, заповядайте!

 

Стефан Янев:

Уважаеми господин Президент,

Уважаема госпожо Вицепрезидент,

Уважаеми колеги,

Дами и господа,

Позволете ми най-напред да благодаря на президента Радев за доверието и оценката на свършеното до момента от назначения служебен кабинет от средата на май. Доверие, което от името на новоназначения служебен кабинет, обещавам да бъде оправдано по най-добрия начин.

Позволете ми също да се обърна към колегите, с които работихме заедно повече от четири месеца, да им благодаря за добре свършената работа, за работата в екип.

Разбира се, в момент като този трябва да обърнем поглед напред и да кажем няколко думи за това, което предстои. Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани най-малко в две основни направления.

На първо място, това е организацията на честни и прозрачни избори, които, както и президентът спомена, за пореден път тази година ще бъдат организирани.

Важна задача, и тук е моментът да подчертаем, че изборите са фундамента на демокрацията и аз се надявам българските избиратели да бъдат достатъчно мобилизирани и мотивирани при участие в предстоящите избори, така че да имаме ефективна и градивна конфигурация на политическото представителство в българския парламент.

Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза. Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени, да предлага смислени политически идеи и визии, които разбира се да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това, защото България се нуждае от устойчива перспектива.

Едновременно с това искам да подчертая, че предстоящите месеци няма да бъдат леки. Не бива да се заблуждаваме. Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват  ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за появата на нови такива.

Уверен съм, че следващият служебен кабинет ще се справи с това тежко предизвикателство и ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин. Надявам се, че българските граждани ще бъдат взискателни и ще поставят на дневния ред необходимото качество на прилаганите позиции, политики и делата ни. Ако трябва с една дума да обобщя това, което ни мотивира при встъпване в длъжност – думата е отговорност. Разбира се, както за служебния кабинет, който вече приключи дейността си, така и за настоящия оценката ще бъде дадена от българските граждани, защото обществото е най-справедливия съдник. За себе си в лично качество мога да заявя, че ще продължа да работя съвестно и отговорно в интерес на страната си, защото каузата е една – това е България и нейното благополучие.

Благодаря ви!

https://m.president.bg/