Референдумът на Слави все пак ще се проведе с президентския вот

0
780

Референдумът на шоумена Слави Трифонов все пак ще може да се проведе с президентските избори наесен. Това стана след решение на Народното събрание, което отменя вече взетата мярка за забрана на провеждане на допитване и избор в един и същ ден.

Първоначалната идея, внесена от БСП и приета от мнозинството, беше да се отмени правилото обществени допитвания, инициирани от граждани, да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в годината на инициативата им. Днес (28 април) обаче управляващите промениха мнението си и приеха съвсем различен текст.

Според приетото днес, 28 април, предложение на Реформаторския блок се връща старото правило, според което ако референдум се инициира в рамките на година преди национални избори, двата вота се провеждат заедно.

“Нека да не го пипаме това, нека остане сегашното положение”, каза председателят на парламента Цецка Цачева по време на дебатите.

„Да разбирам ли, че вие сега предлагате да се отмени приет на второ четене текст“, обърна се към управляващите Янаки Стоилов. Според него парламентът така ще влезе в един порочен кръг. “Ние до края на обсъжданията можем да отменим и други приетите текстове”, констатира още социалистът.

Възможността за отмяна на текста се дава от чл. 82 от Правилника за работа на Народното събрание. Съгласно този член “вносителят на законопроекта може да го оттегли до започване на първото гласуване, а след това – само с решение на Народното събрание”. https://www.actualno.com