Ръководителят на Центъра за изследване на религията и обществото към Института за Европа на Руската академия на науките Роман Лункин в интервю за RT коментира съобщението, че полицията в Стокхолм е издала разрешение за провеждане на митинг с изгаряне на Корана край главната джамия в шведската столица в първия ден на Курбан Байрам.

Според експерта в този случай шведските Швецияласти “поставят либералните норми по-високо от чувствата на вярващите, по-високо от ценностите на традиционните религии”, съобщава сайтът RUSSIAN.

„Това много добре се вижда от много други събития, карикатури, които се появиха в различни европейски страни върху религиозни личности. В допълнение, изгарянето на Корана, което се проведе не само в Европа, но и в Съединените щати. Всичко това показва, че някои свещени, сакрални неща и самото Свещено писание – тоест това, което е ценно за самите вярващи – всичко това е напълно маловажно в очите на либералната общественост и либералните елити “, каза Лункин.

Той отбеляза, че практиката показва, че ценностите на равенството между половете, феминизма, ЛГБТ общностите в очите на тези либерални елити “се смятат за толкова сакрални и свещени”, съобщава

„И Свещеното писание, и Коранът, и Библията, и всичко, което е свещено за религиозните хора, за религиозните организации, всичко това се изхвърля в кошчето. Освен това може да бъде потъпкан, обиден, както често се случва в съвременното изкуство “, подчерта събеседникът на RT.

Той добави, че има и политически контекст, който е свързан с факта, че като цяло европейските страни, особено либералните северни, “се противопоставят на традиционалистките, консервативни държави”.

„Каква е например Турция, с която предишният скандал беше свързан с изгарянето на Корана от един от опозиционните политици. И в този случай част от елитите и обществото са готови да натиснат най-острите болезнени точки, за да оскърбят по някакъв начин не само вярващите, но и цялата страна. В случая мисля, че говорим за Турция, тъй като шведското общество е раздразнено, че именно Турция е застанала на пътя на Швеция към НАТО“, завърши Лункин.

По-рано стана известно, че полицията в Стокхолм е издала разрешение за провеждане на митинг с изгаряне на Корана в главната джамия в шведската столица в първия ден на Курбан Байрам.