• Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи правителството за “Възраждане”, съобщи БНР.
  • Пред журналистите той си пожела и бързо да забрави вчерашната лидерска среща с “Продължаваме промяната – Демократична България”.

“Категорично осъждам поведението на “Възраждане”, свързано с  агресията, инакомислещите, провокацията и езика на омразата”, настоя той в кулоарите на Народното събрание и продължи: “Тези, които ги подкрепят са български граждани, и всеки може да прецени дали да ги подкрепя повече. Но темата ГЕРБ – “Възраждане” не съществува и ние сме против това, което се случва във Варна, в София, особено агресията, побоищата. Има достатъчно текстове по Наказателните кодекси, където хулиганство и всяка такава проява може да бъде наказана”.

Пред журналистите той си пожела и бързо да забрави вчерашната лидерска среща с “Продължаваме промяната – Демократична България”.

“Не обичам да изнасям неща от кухнята, разбрахме се, че ще се срещнем във вторник”, допълни той.

Борисов обаче обяви за безрезултатна провелата се среща, на която трябваше да бъде уточнен документът за  препотвърждаване на подкрепата за правителството.

“Колкото по-бързо забравим за нея, толкова по-добре, препоръча той” и обясни:

“Тя не произведе нищо, освен още една нова разделителна линия, която е помпозната проява за издигане кандидат-кмет на София месеци преди изборите. Всеки има право да издига кандидат за кмет, но когато вечерта чуя, че “Борисовата държава” – отпреди три години приказки се употребяват, въобще не им коментирам и кандидата, но в момент, в който ние максимално усилия трябваше да положим, да изберем управленска програма и бюджет, не го обсъждаме изобщо. От нас се иска само да натискаме копчето, доколкото разбрах.

Според Борисов, лидерските срещи са лидерски, когато там се събират по 10-15 човека:

“Там нищо не се решава. След говоренето снощи останах много озадачен. Два часа говорихме как да работи правителството по-добре”.

Борисов изтъкна, че срещата е породила само още една разделителна линия – “помпозната проява” за издигане на кандидат за кмет на София, месеци преди изборите. Повод за недоволството му станаха критиките към управлението на ГЕРБ в София, отправени по време на представяне на кандидата за кмет на столицата на ПП-ДБ:

“След изговореното снощи аз останах много озадачен, защото два часа говорихме как да направим да работи правителството по-добре и тука веднага ще бъде логичен въпросът: „През тези години, когато те управляваха, даваха ли пари за детски градини, за училища в София, за продължението на дъгата“, и, ако не са го правили, с умисъл ли са го правили към софиянци. Нали разбирате, сега, малко отново се измества темата – ден, в който искат да говорим за регулатори, и тогава ние също ще тръгнем към предизборна кампания”.

“Шефът на НАП ли е на Борисов, шефът на Митниците ли е на Борисов? В момент, когато трябваше да положим усилия за бюджет и управленска програма, от нас се изисква само да натискаме копчето. Хубаво е председателят на ДАНС и ЦИК да предложат добри кандидати за заместници, за да не се оправдава правителството за забавена информация”, настоя Борисов.