Рекорден брой туристи, около 11 млн. са посетили България през тази година

0
1180
България – целогодишна туристическа дестинация, това е приоритетът на създаденото преди две години Министерство на туризма. Заяви го днес в Добрич министър Николина Ангелкова, която проведе работна среща в Областна управа с представители на туристическия бранш от региона. Тя представи резултатите от летния сезон 2016 и възможностите за публично частно партньорство. 7 млн. са чуждестранните туристи на територията на страната за първите 9 месеца на годината. Област Добрич бележи ръст от 13.2 % с над 320 000 чуждестранни туристи само за периода януари-август. Ръстът в приходите за първите 8 месеца е 4 700 млн. лв., с 15 % повече или 621 млн. лв. допълнителни средства, влезли в бюджета на българската икономика.

България е избирана заради своята стабилност, сигурност и спокойствие, показва анализът на чуждите туристи. Те са над 5 млн. за периода юни-септември, а за крилата на сезона (от април до септември) са над 6 млн. лв. Пълнят се предимно високатегорийните хотели, тези с 4 и 5 звезди, които са предпочитана категория за чужденците.
Около 3 млн. български граждани са реализирали нощувки в страната за времето от януари до септември. Само за лятото почиващите българи са около 2 100 000, което е около 8 % ръст, като очакванията са до края на годината общо българските и чуждестранни туристи да надхвърлят 11 млн. с ръст 10.5 до 12 % на годишна база, което ще е рекордно ниво, откакто се прави статистика в туризма.
8 културно-исторически дестинации е разработило МТ, като област Добрич попада в две от тях – По пътя на морските крепости и Столиците и градовете на българските царе и патриарси. Моментните данни показват, че посещението в тези дестинации нараства между 5 и 20 %. За популяризиране е създаден  онлайн регистър, който има 6 млн. уникални посещения до момента. Сега е в процес на разработка допълнителен модул с регистър на фестивалите в България.
Инвестиционна карта за възможностите за инвестиране в сектора се финализира  и в началото на годината ще е налична на сайта на министерството.
Започна строителството на първия хотел от веригата Grand Hyatt, предстои да стъпи в България Intercontinental marriott, големи брандове, които подобряват имиджа на страната, разкри министър Ангелкова.
До края на 2016 ще бъдат внесени в МС и НС промени в Закона за туризма, като на първо място е изясняване на къмпингуването. Създадена е работна група с широко участие на бизнеса, местните власти, браншови организации и НПО, която да намери баланс между тази интересна за клиентите форма на туризъм, качеството на предлагания продукт и спазването на закона.
Друга промяна е свързана с развитието на планинския туризъм и изграждане на нова инфраструктура, която да осигури целогодишен достъп до планината.
Основна промяна в Закона за туризма е Туристическият инспекторат, който трябва да подсигури нужния контрол в сектора.
Създадени са предпоставки за стартиране на системата ЕСТИ – Единна система за туристическа информация, която представлява връзка на регистрите  на хотелите с НАП, МВР, националният туристически регистър и общините. Самата система е една от основните стъпки в борбата със сивата икономика.
Министърът на туризма обърна внимание на доброволния етикет за качество, за българската храна като фактор, който връща туристите в България, за статута на националните курорти, за укрепването на браншовите организации и редуцирането им от 300, колкото са сега, до 6 през следващата година.
Вече са подадени над 1000 заявления за сертифициране на екскурзоводите.
Предстои да се отвори за обсъждане Наредбата за категоризация на местата за настаняване и хранене, за да се намали административната тежест.
206 са проведените планирани проверки и около 200 изненадващи по плажовете на Черноморието. От 135 плажа дадени на концесия – 70 са абсолютни изрядни, 20 са с минимални нарушения, отстранени в рамките на 3 дни, а при останалите 45 са констатирани завишени плажни зони и надвишен брой на временните търговски обекти. Над 600 са проверките в местата за настаняване по Черноморието, като 5 хотела са предложени за декатегоризация.
Министър Ангелкова акцентира в презентацията си и върху кадрите в туризма, които формират 90 % от туристическата услуга. Тя спомена създаденият Съвет за кадрите в туризма и добрите резултати от промените в Закона за трудовата мобилност, даващи възможност за наемане на работници от трети страни които получават 90-дневно разрешение по облекчена процедура.
С 3 млн. лв. е увеличен бюджетът на МТ за реклама, похвали се на финала министър Ангелкова. Тя отбеляза, че България е на първо място в Европа по ръст на нощувките и то с бюджет за рекламиране от 4 млн. евро и даде за сравнение Хърватска, където за целта са били усвоени 37 млн. евро и Испания, където за рекламиране на туристическите дестинации се ползват 100 млн. евро.
На 29 ноември България ще е домакин на Световен конгрес с делегати от 152 държави,  25 министри на туризма и над 800 гости.
Дана Михайлова
Стефан Калев
http://dobrudjabg.com