• Нов щам на коронавируса бе обявен за „вариант на интерес“ от Световната здравна организация (СЗО) с мутации, които може да са устойчиви на ваксини, съобщава „Фокус”.

„Мю“, или B.1.621 е идентифициран за първи път в Колумбия и оттогава са регистрирани случаи в 38 други страни, предимно в Южна Америка и Европа.

„От първата му идентификация в Колумбия през януари 2021 г. имаше няколко спорадични съобщения за случаи на варианта „Мю“ и бяха съобщени някои по-големи огнища от други страни в Южна Америка и в Европа“, се казва в седмичната епидемиологична актуализация, публикувана от СЗО на 31 август.

Над 3900 последователности (3794 последователности от B.1.621 и 856 последователности от B.1.621.1) са регистрирани в 39 държави към 29 август, се казва в доклада, като се цитира информация, качена в GISAID Initiative, глобална научна инициатива, която предоставя отворен достъп до геномни данни за грипни вируси.

Въпреки че глобалното разпространение на варианта „Мю“ е намаляло и „в е момента под 0,1 процента“, разпространението в Колумбия (39 процента) и Еквадор (13 процента) „постоянно се увеличава“, се казва в доклада.

СЗО също отбелязва, че вариантът „има съзвездие от мутации, които показват потенциални свойства на имунното бягство“, като добавя, че са необходими повече изследвания, за да се разберат фенотипните и клиничните характеристики на варианта.

„Епидемиологията на щама „Мю“ в Южна Америка, особено с едновременното разпространение на варианта „делта“, ще се следи за промени“, се отбелязва в доклада.

Вариантът е посочен като един от петте „интересни“ от СЗО, включително „Ета“, „Йота“, „Капа“ и „Ламбда“.

Четири други „притеснителни“ щама и считани за потенциално влошаващи пандемията са изброени като „алфа“ вариант (за първи път регистриран в Англия и регистриран в 193 страни), „бета“ вариант (сега наблюдаван в 141 държави), „гама“ в 91 и „делта“ в 170 държави.

Понастоящем има повече случаи на „Мю“ щама, регистрирани в САЩ (2 065), отколкото в която и да е друга страна, според таблицата от GISAID. Тази цифра е последвана от 852 случая, регистрирани в Колумбия и 473 в Испания.

Друг вариант на COVID-19, известен като C.1.2, също предизвиква безпокойство сред учените, тъй като е по-преносим и устойчив на ваксини от другите щамове на вируса.

Предварително отпечатано проучване, което се появи миналата седмица, гласи, че вариантът, който за първи път е открит в Южна Африка през май, оттогава е открит в Ботсвана, Китай, Демократична република Конго, Обединеното кралство, Мавриций, Нова Зеландия, Португалия и Швейцария.

Новооткритият щам изглежда има необичайно висок процент мутации и повече мутации от другите варианти на безпокойство, отбелязва изследването, ръководено от екип от южноафрикански учени.

В него също така се отбелязва, че щамът е по-вероятно да причини тежък COVID-19 в сравнение с другите щамове.

https://www.vesti.bg