При предоставянето на помощ на Казахстан чрез Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), Руската федерация може да използва руската част от КСОР на ОДКБ. Такива подробности разкри Telegram- каналът „По-рано от всички. Е, почти „с позоваване на източника.

Руската част от КСОР на ОДКБ включва 31-ва отделна гвардейска десантно-десантна бригада от Уляновск и 98- ма гвардейска въздушно-десантна дивизия от Иваново. Предвижда се също така помощ на Казахстан да бъде предоставена от въздушно-десантните сили, базирани в регионите Тула и Кострома .

По-рано ръководителят на комисията на руската Държавна дума по въпросите на ОНД Леонид Калашников призова да отговори на искането на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев за използване на помощ от ОДКБ. Той припомни, че организацията е създадена, за да гарантира безопасността на гражданите, живеещи в страните, участващи в договора.

Токаев се обърна за помощ към партньорите на ОДКБ във връзка със ситуацията в страната. Заявява още, че счита жалбата за уместна и навременна.

Протестите в Казахстан започнаха в неделя, 2 януари, поради повишаване на цените на бензина за автомобили от 60 на 120 тенге (от 10 до 20 рубли) за литър. На 5 януари беше въведено извънредно положение в цял Казахстан.