В КАЗАХСТАН Е СТРАШНО: Токаев свали Назарбаев от поста шеф на Съвета за сигурност и обеща да се бори с протестите. ИМА УБИТИ /ВИДЕО/

0
726
Protesters set fire to the city administration building (Akimat) in Almaty, Kazakhstan, on Wednesday Jan 5, 2022 after entering the building in a second day of protest against fuel hike. Recall that protests over the sharp increase in gas prices began in Mangistau immediately after the New Year. Actions took place in Zhanaozen, Kuryk, Akshukur, Aktau, and other settlements of the region after the price of gas for refueling vehicles doubled to 120 tenges per liter.
Президентът на Казахстан Токаев свали Нурсултан Назарбаев от поста ръководител на Съвета за сигурност
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев освободи своя предшественик Нурсултан Назарбаев от поста доживотен ръководител на Съвета за сигурност, сам зае тази позиция и обеща да се бори упорито срещу протестите, които обхванаха страната поради икономически и социални проблеми. Това стана известно от телевизионното обръщение на политика към нацията, пълният текст на което публикува Telegram каналът Baza.

Според държавния глава той ще започне да изпълнява задълженията на ръководителя на Съвета за сигурност от сряда, 5 януари. Той не уточни дали бившият президент Назарбаев ще получи друг държавен пост. „Това е въпрос на сигурността на нашата държава. Сигурен съм, че хората ще ме подкрепят “, каза Токаев.

Той подчерта, че решението за отстраняването на Назарбаев е продиктувано от желанието да се гарантира сигурността на страната „по многобройни искания на граждани“, за да се защити живота им на фона на вълненията.

Като държавен глава – и от днес председател на Съвета за сигурност – [аз] възнамерявам да действам възможно най-строго.

Токаев нарече протестиращите бандити и съобщи за смърт на военнослужещи

В обръщението си държавният глава нарече и демонстрациите, превземането на административни сгради и случаите на нападения срещу служители на сигурността като интриги на “бандитски елементи”. Той каза, че на 5 януари има жертви сред военните, изпратени да потушават протестите. В същото време той отказа да назове точния брой на убитите политици.

Бият военнослужещи, подиграват им се, водят ги голи по улиците, малтретират жени, обират магазини. Околната среда застрашава безопасността на всички жители

Касим-Жомарт Токаев

Президентът добави, че извънредното положение, което беше обявено през последните два дни в няколко региона на страната наведнъж, се превърна в принудителна мярка, предназначена да запази „просперитета в многонационален Казахстан“. Той също така предположи, че някои от протестиращите могат да излязат на улицата срещу пари, получени от неизвестни източници.

„Обръща се внимание на високото ниво на организация на хулиганските елементи. Това свидетелства за внимателно обмисления план за действие на заговорниците, които са финансово мотивирани “, каза държавният глава.

Президентът на Казахстан отказа да напусне столицата и обяви политически реформи

По време на обжалването си Касим-Жомарт Токаев също отхвърли информацията от някои медии и телеграм канали за намерението си да напусне страната. Той обясни, че ще остане в столицата на републиката и ще положи всички усилия за успокояване на ситуацията.

Моят конституционен дълг е да бъда с народа. Заедно ще преодолеем тази черна ивица в историята на Казахстан. Да излезем от това силно

Касим-Жомарт Токаев

Той също така обеща скоро публично да излезе с нови предложения за политическа трансформация на държавата и увери, че остава привърженик на “последователните реформи”. В същото време президентът не каза какви конкретни мерки смятат да предприемат властите за трансформиране на политическата система.

Хиляди протести обхванаха всички региони на Казахстан

До вечерта на 5 януари демонстрациите, които започнаха поради рязкото увеличение на цените на газа в определени райони, се разпространиха в цялата страна: от малки села до градове с население над един милион. След като ръководството на страната направи отстъпки и обеща да въведе държавно регулиране на цените на енергията, горивата и храните, икономическите искания на протестиращите се превърнаха в политически: нови избори на всички нива, лустрация на хора от “клана” на Назарбаев, разпускане на парламента .

Най-мащабните сблъсъци се разиграха в бившата столица на страната Алма-Ата. Няколко хиляди протестиращи нахлуха в президентската резиденция и я подпалиха. Също така стана известно за изземването на офиса на телевизионния канал “Мир24”. Демонстрантите поискаха журналистите да им дадат достъп до предаването на живо.

Освен това протестиращите започнаха да издигат барикади в града, отнемайки огнестрелни оръжия, щитове и палки от силите за сигурност. Самите милиционери се оттеглиха от центъра на града. Има съобщения за наранявания на линейки и отвличане на пожарна кола.

Информация за разоръжаването на силите за сигурност дойде и от други региони на Казахстан. По-специално, в град Актау демонстранти, въоръжени с метални пръти, заловиха камион с казахстански войници и взеха техните сапьорни остриета. Военнослужещите не оказаха съпротива.

В Актобе пък силите за сигурност се опитаха да отнемат администрацията от протестиращите. При мощни експлозии на верандата на сградата бяха ранени няколко души , които се опитаха да разпръснат тълпата с водни оръдия. Този опит завърши неуспешно, служителите на реда не успяха да изгонят недоволните от центъра на града.

Властите на републиката прекъснаха интернет, мобилни комуникации и телевизия

В Казахстан, на фона на масови митинги, всички мобилни мрежи бяха изключени . Жителите на страната не могат да използват интернет. Месинджърите не са налични, по-специално What’s App и Telegram.

Както беше отбелязано от проекта GlobalCheck за наблюдение на руската система за блокиране на интернет, казахстанските регулаторни органи също започнаха да блокират VPN услуги и уеб страници на Telegram. Мобилните оператори обясниха прекратяването на достъпа до техните услуги “по причини извън техния контрол”.

Освен това четири големи казахстански телевизионни канала спряха да излъчват наведнъж: Мир 24, KTK, NTK и Channel One Eurasia. Засега работи само един – държавният канал “Хабар 24”.

https://lenta.ru