РАДИО ВАРНА НАВЪРШИ 85 ГОДИНИ

0
978

 

Вчера Радио Варна навърши 85 години. Първата радиостанция в България е създадена от ентусиасти, чийто огън – да са първи, да са част от света, да правят слушателите си по-информирани, по-знаещи и подготвени за предизвикателствата на днешния ден, продължава да гори и днес.

НАЧАЛОТО

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз “Родно радио” е учреден Радиоклуб “Варна”. Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934г. на вълна 235.1 м (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция. Пробните изпитания на Радио Варна започват през м. септември 1934г. с различни по продължителност емисии.

Официалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10:30 ч. с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала “Съединение”. Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от “Родно Радио” – София.

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който “Родно Радио” става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 г. е инсталиран нов предавател,  унгарско производство, “Стандарт” с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена “Телефункен” – 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на една доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин.

Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936г. на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

НАСТОЯЩЕ

Днес, като част от БНР, Радио Варна излъчва 24-часова самостоятелна програма и е с утвърдени водещи позиции в Североизточна България и по Черноморието.

В своята дългогодишна история Радио Варна е и родоначалник на радиотеатъра у нас, на предавания и специална програма на чужди езици, инициатор и организатор вече 56 години на лекоатлетическа щафетна обиколка, посветена на Националния празник 3 март.

НДТ честити на колегите от Радио Варна годишнината с пожелания за творчески успехи!