Президентът Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

 

Заявката беше направено по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност. Радев уточни, че в законовия срок ще бъде уточнен форматът, в който ще бъде издигнат. До момента неофициалните информации са, че той отново ще бъде предложен от инициативен комитет.

БСП засега не е дала заявка дали възнамерява да го подкрепи, както на предишния вот през 2016 г. ДПС, които дадоха на балотажа на Радев над 220 хил гласа, обаче вече обявиха, че не искат негов втори мандат, напротив поискаха оставката му.

Това е честен подход, предстои ни плаване в бурни води и е важно да имае политическите субекти с ясни позиции”, обясни Радев хода си точно сега да обяви кандидатурата си за втори мандат.

Това е политически проект, който може да обедини много българи и политически организации, които застават зад нашите приоритети”, поясни той.

Ролята на президента да е с гласа на народа си и срещу активната медийна пропаганда, обясни той присъствието си на протестите през лятото.

Според него обявяване на кампанията му толкова рано не е намеса в предстоящите парламентарни избори, защото това се случва два месеца преди вота.

“Формата на издигане на кандидатурата ще стане ясно след парламентарните избори. Не съм водил преговори с политически партии за нашата кандидатура. Още повече, че социалистите, които издигнаха кандидатурата ми преди четири години, имат право да се поризнесът първи”, подчерта държавният глава.

“Очакваме че ще бъдем заедно с българските социалисти, както и с хилядите българи, които ни подкрепяха през четирите години на нашия мандат”, увери още Радев. Mрезидентът открито призна левицата за “нашето политическо семейство”, към което принадлежат той и заместникът му.

Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 години от нашия мандат. Да, очаквам да бъдем отново заедно”, беше категоричен Радев.

Президентът Румен Радев не отговори на въпроса на Епицентър.бг дали е искал среща с Ахмед Доган.  “Никога не съм се срещал с Доган, той е трудно достъпен”, заяви Радев и обясни, че е мит, че на втория тур на изборите през 2016 година е получил 200 000 гласа от ДПС. 

“България се нуждае от мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да стигне до обичайните пазарлъци на партии.

Предвид възможната патова ситуация може да се стигне до правителство на задкулисието”, обяви президентът по време на пресконференцията по повод четвъртата година от своя първи мандат.

И заяви, че очаква на 4 април да се случи Великден на българската демокрация.

Моята грижа е обединение на българите, заяви още той по повод 1 февруари 1945 година.

Президентската институция е призвана да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, заяви още в началото на словото си президентът.  И заяви, че “винаги е подкрепял политическата алтернатитива на задкулисния модел”.

“В три поредни години с г-жа Йотова заставаме пред вас. За съжаление тази година г-жа Йотова не е сред нас. Нека й пожелаем да се завърне скоро с нейната позитивна енергия и креативност”, заяви в началото Радев.

“Измина година на драматични, бурни събития, които ускориха хода, в тази турбулентна година, президентската институция продължи да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, да работи и отстоява интересите на българите зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети в своите действия”, каза президентът.

В щрихи към изминалата година Радев подчерта:

Снех доверието към правителсвото още в началото на миналата година. това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, заради организираното настъпление срещу гражданските свободи. И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния кофорт, а подкрепи исканията на протестиращите.

Изригналите протести, потвърдиха правотата на президентската инстутиция. Тя беше отново на висотата на общестевния интерес и подкрепи с присъствие и призиви за оставки към Народното събрание. Институцията ни бе стожерът, който не допусна исканията да бъдат удавени в разразиралата се пропагандна кампания на властта”, припомни президентът.

По думите му, той настоял за навременни мерки за справяне с кризата от коронавируса, а на свиканата от него кръгла маса се е получил задълбочен анализ.

Президентската институция продължи да бъде бариера срещу лобизма, каза още президентът и напомни за ветата, които мнозинството в парламента отхвърли.

Защитата на държавността беше водещ приоритет на работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, реакцията на обществеността, ги потвърди. Наложеното вето на закона за извънредното положение намери отзвук и в чужбина. Твърдият курс в защита на конституционализма, разколеба вносителите на проекта за нова Конституция и той приключи още по-жалко, отколкота беше стартирал”, изтъкна още Радев.

Радев се похвали с Националния стратегически документ, разработен от неговия Стратегически съвет, който по думите му “анализира проблемите и поставя жалоните на развитието” на страната. Напомни и за инициираните от него широки консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили по повод организацията и провеждането на избори в условията на пандемия.

Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции и запази гласа на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника. Още от началото на кризата настоях за баланс между здравни, икономически и социални мерки. За навременна, достъпна и финансова помощ”, обясни президентът.

По думите му загърбването на важни предложения, липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение.

Той обърна внимание на международната инициатива “Три морета”, в която активно участва, домакинството на която България пое в началото на 2021 г. Целта на инициативата, изтъкна Радев, е с помощта на САЩ и Европейската комисия да се ускори развитието на региона на Източна Европа и да направи по-бързо икономическото сближаване със Западна Европа. “България, като най-изостаналата държава в ЕС, следва да се възползва от всяка една възможност”, подчерта президентът.

По повод спора със Северна Македония Радев заяви, че само раздаването на български паспорти не е достатъчно като политика спрямо нашата съседка. И използва случая, за да похвалия своя заместник – вицепрезидента Илияна Йотова, че работи за изграждането на нов подход спрямо българските общности в чужбина.

Корумпирана и репресивна, несправедлива е властта, подчерта Радев.

Властта облагодетелства премиера и тесен кръг около него, заяви той.

Президентът призова за демонтаж на порочния управленски модел, за пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

България се нуждае от мощна политическа алтернатива. ако това не се случи може да стигне до обичайните пазарлъци на партии.

Предвид възможната патова ситуация, може да се стигне до правителство на задкулисието.

Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат заедно с Илияна Йотова.

Написаната на коляно конституция претърпя пълен провал. Въпрос на време е кога ще внеса моя проект, каза той.

http://epicenter.bg/