Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока, но остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени като: вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи. Това заяви президента Румен Радев.

Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси, и да изиска ясни механизми и гаранции.

“Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента без да заяви позиция – той не е куриер, а премиер!”, заяви Румен Радев.

„Моята позиция е ясна и тя е от Консултативния съвет по национална сигурност, от моите обръщения към Народното събрание и българския народ“, посочи държавният глава.

Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря. И тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието, и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента, заяви президентът. Коментарът му е в отговор на въпрос за призива на премиера Кирил Петков и двамата да застанат от правилната страна на историята.

„Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, каза държавният глава.

Той отбеляза, че вотът на недоверие и изборите са рутинна демократична парламентарна процедура.

Във връзка с пост на съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов във фейсбук от вчера, относно изказване на президента за това, че българският парламент не е тържище, Румен Радев отговори:

„Още от древни времена търговията е не само с парични средства. Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“.

Държавният глава присъства днес на церемонията по встъпването в длъжност като член на Управителния съвет на БНБ на Илия Лингорски, който е от президентската квота  в управата на Централната банка.  https://epicenter.bg