Равнището на безработица в Добричка област през януари 2022 г. е 4,6%.

0
479

Равнището на безработица в Добричка област през януари 2022 г. е 4,6%. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 3700, с 2001 лица по-малко спрямо януари предходната година. В сравнение с декември 2021 г. се отчита ръст от 0,30 процентни пункта в равнището на безработица. Този ръст е типичен за началото на година и е в резултат на намалената активност на бизнеса и слабото търсене на работна ръка. За сравнение, през януари 2021 г. спрямо декември 2020 г. също е отчетено увеличение с 0,3 процентни пункта.

В град Добрич броят на регистрираните безработни през месеца е 1270. Равнището на безработица в града е 2,8% при 5,4% за първия месец на 2021 г., с 2,16 процентен пункт по-ниско. В сравнение с декември 2021 г. се отчита слаб ръст от 0,1 процентни пункта.

На работа през януари 2022 г. в област Добрич са постъпили 452 безработни лица. Над 90% от тях се устроени на работа на първичния трудов пазар. През месеца в трудова заетост са устроени 72 младежи на възраст до 29 години, както и 32 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През януари 2022 г. в бюрата по труда от областта са заявени 594 работни места. На първичния пазар на труда са обявени 445 работни места. Най-много от обявените през месеца свободни работни места са от сферата на хотелиерството о ресторантьорството (128). Следват преработващата промишленост (70), търговия (79), селско, горско и рибно стопанство (64). По програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени 96 работни места.

 

Агенция по заетостта стартира предоставянето на средства/преференции за обучения на безработни и заети лица.

Всички безработни, желаещи да придобият нова професия, могат да се запознаят с възможностите за включване в курсовете, провеждани в 4-те клона в Плевен, Пазарджик, Смолян и Стара Загора на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” (ДП БГЦПО) и Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи в Кремиковци. Обученията се финансират от държавния бюджет, като за периода на участие обучаемите лица получават дневни стипендии, средства за нощувка в пансионите на ДП БГЦПО и за пътуване до местоживеенето им, в случай че то е извън населеното място, в което се провежда обучението.

Работодателите, които желаят да получат финансова подкрепа за обучения на възрастни, също могат да подават своите заявки в бюрата по труда в страната.

Близо 500 млади висшисти без опит ще започнат първа работа по специалността си в държавната администрация по програма „Старт на кариерата”

Близо 500 млади висшисти без опит ще започнат първа работа по специалността си в държавната администрация по програма „Старт на кариерата”, която се изпълнява от Агенцията по заетостта. Те ще бъдат наети с 12-месечен трудов договор в централните управления на институциите и техните териториални поделения. Разходите за техните възнаграждения и осигуровки се осигуряват от държавния бюджет за реализиране на политиките по заетостта. За област Добрич 9 младежи ще получат възможност за реализация по програмата.

 

 

Дирекция “Регионална служба по заетостта” – Варна