Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Република България”, заяви президентът Румен Радев тази сутрин по повод военните действия на Русия в Украйна.

Президентът съобщи, че в момента правителството прави разчети за рисковете от ситуацията за въздушните и морските пътища в страната, за енергийните трасета, за цялата система на доставки. Анализите ще продължат и днес и утре. “Търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в доставките на газ, петрол, храни и всички стоки от първа необходимост. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността”, съобщи Румен Радев.

Радев съобщи, че над 4000 българи са поискали съдействие от МВнР за евакуация от Украйна. Тъй като Украйна затвори въздушното си пространство за граждански полети, ще се търси начин те да бъдат изведени от страната със сухопътен транспорт. Президентът подчерта, че България е готова да предостави убежище на украинските граждани, които решат да се обърнат към нашата страна за помощ. “Ще направим всичко възможно те да бъдат транспортирани безопасно до България и тук да получат цялата необходима помощ”, каза още Радев, а премиерът Кирил Петков допълни, че приоритет номер едно на управляващите е “извеждането на българите от Украйна”.

Във връзка с военните действия в Украйна тази сутрин на среща в президентството се събраха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба “Военно разузнаване” бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

https://www.dnevnik.bg/