Първо ниво по иновативна програма завършиха ученици от ОУ „Хр. Смирненски“ в Добрич

0
391

 

 Програмата „Ментална аритметика – достъпна за всяко дете“ на Академия КИТ стартира в училището през учебната 2022/23 г.

Първите деца от ОУ „Христо Смирненски“, включени в партньорската програма за училища на Академия КИТ, успешно завършиха 1 ниво от обучението си. Вдъхновяващият им ръководител Рени Бончева – начален учител с невероятна менторска енергия в ОУ „Христо Смирненски“, награди учениците си със заслужени сертификати.

„Училището с бъдеще“, намиращо се в град Добрич, изцяло финансира обучението на първата сборна група ученици от 1 до 4 клас в Академията за откриватели.

През учебната 2022-2023 г. директорката Иванка Димитрова въведе като извънкласна дейност ментална аритметика, развиваща базови топ умения на бъдещето – концентрация, търпение, креативност, развитие на визуално-пространственото мислене, на памет и логика.

Самата партньорска програма е предназначена единствено за училищата в България, а идеята е високоефективният метод ментална аритметика да достигне до по-голям брой деца в начален етап на многократно по-ниска цена, сравнено с обучението в частен център. Разработена е в отговор на все по-нарастващите нужди на училищата и родителите от атрактивни и ефективни начини за развитие на концентрацията и паметта при децата, като е базирана на доказан хилядолетен метод. Обучението на учителите във всяко училище е изцяло по авторската методика на първата школа по ментална аритметика в гр. Пловдив и една от първите в България изобщо – Академия КИТ.

Менталната аритметика е уникален, нестандартен метод за обучение не само по бързо смятане,  всъщност да се сближат с математиката – това е най-малката цел. Истинското постижение на менталната аритметика е да развие мозъка така, че той да разгърне по-голяма част от потенциала си, като използва двете полукълба в синхрон. Когато детето изпълнява различни упражнения по ментална аритметика, се усъвършенстват умения като аналитично мислене, логика, фотографска памет, фина моторика, концентрация.

Децата, които използват ментално смятане показват забележителен напредък. Този напредък се простира отвъд математиката, те започват с лекота да изучават чужди езици, усвояват свирене на музикални инструменти и др.