Първо място за ПГАС гр.Добрич в регионалния етап на “Млад фермер”

0
549

От 03 до 05 април в Професионална гимназия по аграрно стопанство – гр. Добрич се проведe регионален етап – III регионална група от Национално състезание „Млад фермер” 2023.  В него се включиха участници от областите Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра и Търговище. Организатор на състезанието е Министерството на образованието и науката, Дирекция „Професионално образование и обучение“, РУО гр.Добрич  в партньорство с Аграрен университет – Пловдив.

В състезанието участваха 18 отбора с по трима ученици, обучаващи се в професионални гимназии от областта на земеделието и селското стопанство.

През първя ден състезателите  разпознаваха семена от зърнено-житни, зърнено – бобови, технически и зеленчукови култури от направление „Растениевъдство”. От направление „ Механизация на селското стопанство” решаваха за време електронен тест по безопасност на движението по пътищата, а  в късните следобедни часове групата от направление „Животновъдство” се отправи към ферма Давид – Джавит Бейтула с.Карапелит, и се състезават в модул – доене.

Отбора на ПГАС е представен от учениците Димитър Димитров , Илкай Исмаил и Кристиян Славов с ръководител инж. Тодор Тодоров.

През вторият ден от регионалния етап – III регионална група на Национално състезание „Млад фермер” 2023 участниците се състезаваха в модул „ Растениевъдство” – присаждане на лози, модул „ Животновъдство” – разпознаване на фуражи и в модул „Механизация на селското стопанство” – майсторско управление на трактор.

Бързината, качеството на изпълнение и точността бяха решаващи при класирането на състезателите  при тяхното индивидуално изпълнение и определящо при излъчването на победителя – отбор.

Първо отборно място и победители  в настоящото състезание комисията определи състезателите от ПГАС гр.Добрич

Второ отборно –СУ” Христо Ботев” с.Ветрино

Трето отборно  – ПГЗ „К.А.Тимирязев” гр.Каварна

И трите отбора получават правото да участват  през месец май на Националното състезание „Млад фермер” 2023 в гр.Гоце Делчев.

Освен купи, медали и грамоти на победителите  бяха връчени и страхотни предметни награди осигурени от нашите партньори  „Добруджански съюз на зърнопроизводителите” , „ЕЛ-СИ-М”, „Братя Алексиеви”, „БИО”- с.Паскалево, „КОРТЕВА”, „F+C агро” ООД- гр. Русе, „ Металагро” АД-България, „Суммит агро” България и „Анимекс”ООД.