• Песков потвърди факта на преговорите между Русия и Турция по ситуацията с АЕЦ “Аккую”.

Президентът Владимир Путин се срещна в Москва с официалния представител на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калин. Те обсъдиха подготовката за церемонията по зареждане на горивото в АЕЦ „Аккую“. Това съобщи в четвъртък, 6 април, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Наистина такава среща се състоя“, потвърди той по време на разговор с репортери. По-рано Калин каза за факта на преговорите с руския лидер.

Дмитрий Песков обясни, че на срещата между Путин и представителя на Ердоган е била обсъдена реализацията на големи проекти, които са на дневен ред между Турция и Русия, включително Аккую. „И, разбира се, те говориха за това как да се отбележи и проведе церемонията по товарене (гориво в атомните електроцентрали. – Ред. )“, подчерта говорителят на Кремъл. Той отново отбеляза, че Русия ще бъде подобаващо представена на церемонията.

Припомняме, че АЕЦ „Аккую“ е почти завършена атомна електроцентрала на средиземноморския бряг на Турция в Илча Гюлнар (Ил Мерсин). Той се изгражда по руски проект, който включва изграждането и пускането в експлоатация на четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200. Споразумението за изграждането на гарата беше подписано през май 2010 г. Предполага се, че атомната електроцентрала ще произвежда 10% от енергията от общите нужди на Турция. Строителството започна на 3 април 2018 г. Откриването на първия атомен енергоблок, построен от руската държавна корпорация “Росатом”, е насрочено за 27 април.

По-рано Ердоган не изключи възможността Владимир Путин да посети Турция на 27 април за церемонията по товарене на гориво в Аккую. В същото време на 30 март Дмитрий Песков отбеляза, че форматът на руското присъствие на събитието все още не е одобрен.  https://www.mk.ru/