Първото официално събитие на сдружение „Жените в бизнеса и професиите София“ се откри в Регионалния исторически музей в столицата

0
6



Първото официално събитие на сдружение „Жените в бизнеса и професиите София“ се откри тази вечер в Регионалния исторически музей в столицата. Клубът е член на влиятелната женска организация BPW International (Международна федерация на жените в бизнеса и професиите). Това е международна мрежа на жени от повече от 100 страни на пет континента с консултативен статут в ECOSOC/Обединените нации. Основана през 1930 г., Международната федерация на жените в бизнеса и професиите развива професионалния, лидерския и бизнес потенциала на жените на всички нива чрез наставничество, работа в мрежа, изграждане на умения и програми и проекти за икономическо овластяване по целия свят.

Президентът на BPW София Тодорова каза, че клубът „Жените в бизнеса и професиите София“ е създаден за всяка дама, която споделя ценностите на сдружението, за да може да получи подкрепя от него. Тя попита дали в София има парк, градинка или гора, която да носи името на Екатерина Каравелова или някоя друга бележита българска. Освен това липсват и паметници на жени в столицата. Много малко улици носят имена на бележити български в София, добави Тодорова. Затова тя призова да се създаде цялостна промяна в това отношение.

Журналистът Теодора Енчева и член на „Жените в бизнеса и професиите София“ представи проект за туристически маршрут „Известните неизвестни жени в миналото и бъдещето на България“. Този женски туристически маршрут проследява пътя на вдъхновяващи българки от миналото до настоящето. Това е първият проект на клуба „Жените в бизнеса и професиите София“, който се реализира съвместно с Регионалния исторически музей София и общинските културни институти. Проектът е подкрепен от Столична община по програма „Европа 2024“. Теодора Енчева обясни, че този проект е посветен на силата на жените да променят живота, обстоятелствата и средата. Тя посочи, че Екатерина Каравелова, която е създателка на Българския женски съюз, е една от вдъхновителките на проекта, както и царица Елеонора. Констанца Ляпчева пък е дарителка на цялото семейно богатство и защитничка на правата на децата и работниците.

Освен традиционната разходка до знакови места в София, маршрутът предлага и специален кюар код, чрез който с текст, снимки и видео ще бъде получена допълнителна информация. Чрез мобилно приложение снимките на спирките от маршрута ще се превърнат в „пощенски картички“. За подарък туристите ще получат и традиционна пощенска картичка. Улица, паметник или парк, който да носи името на жена със значима обществена роля, е едно от продълженията на проекта, добави Теодора Енчева.

Вицепрезинтът на Международна федерация на жените в бизнеса и професиите Жозефина Сейдита (Giuseppina Seidita) заяви, че организацията е създадена преди повече от 90 години от д-р Лена Медисън Филипс. Тя добави, че BPW е асоциация, която непрекъснато се разширява по численост и подобрява своята организационна структура. В момента Международната федерация на жените в бизнеса и професиите продължава да бъде най-важната асоциация на жените с най-широка членска база, която продължава да се разширява, изтъкна Жозефина Сейдита. Тя посочи, че федерацията представлява жените в 120 страни на пет континента. По думите й членството в Международна федерация на жените в бизнеса и професиите трябва да доведе до изграждането на по-смислено и проспериращо общество. Всички искаме да насърчим овластяването на жените, както и пълното им утвърждаване в обществото и постигне на равни възможности във всички обществени сфери, коментира Жозефина Сейдита.

Европейският координатор на Международна федерация на жените в бизнеса Aну Викс (Anu Viks) посочи, че Европа е най-големият регион на федерацията, който има около 18 000 членове в 32 държави. Визията на Международната федерация на жените в бизнеса даде възможност на жените да постигат икономическа независимост. Ключът за жените да бъдат устойчиви е заемането на лидерски позиции на всяко ниво, отбеляза Ану Викс. Международна федерация на жените в бизнеса в Европа има няколко работни групи – за равно заплащане, жени в бордовете, устойчивост, икономическо овластяване, харта за правата на момичетата, както и обучение за лидерство. За европейския регион най-важното събитие ще се състои през следващата година – това е Европейската регионална конференция на Международната федерация на жените в бизнеса в Малта от 23 до 25 март, обяви Aну Викс.



Източник БТА