Първото издание на „Добрич джаз фест“ проходи по вода със „Зона Це“ и „Добрич джаз бенд“

0
520

Първото издание на „Добрич джаз фест“ проходи по вода с местния „Добрич джаз бенд“, „Зона Це“ от София, певицата Пламена Костова и пианистката Павлета Проданова, която е и организатор на събитието.

Проданова от четири години събира джаз музиканти за концерти през лятото в шабленското село Езерец, където сцената постепенно се разраства. Сега тя успява да осъществи своята стара мечта и в родния ѝ град да има джаз фестивал, надявайки се той да стане ежегоден. За първото издание дойдоха почитатели на музиката от Варна, Шумен, Балчик и Каварна, което създава културен туризъм в Добрич, подчерта Павлета Проданова пред БТА. Много важно за нея е и съпътстващото събитие за подрастващи, което се провежда във втория ден на феста с лекция, демонстрации и художествена работилница. „Възпитанието на младите в джаз музиката е много важно. Въпреки че някои я смятат за трудна, в наши дни тя е смесена с уърлд, етно, поп, фънк и фюжън и децата лесно я възприемат“, каза Проданова.

За първото издание на „Добрич джаз фест“ тя кани група „Зона Це“, които са нейни приятели от години и бързо прегръщат идеята да дойдат да свирят в Добрич. Заедно с основателите Веселин Веселинов – Еко и Стоян Янкулов – Стунджи, сега в състава влизат китаристът Мирослав Иванов и пианистът Васил Спасов. Пред БТА те споделиха радостта си от създаването на нови джаз събития на различни места в страната и пожелаха на добър час на добричкия фестивал. „Похвално е да има такива ентусиасти и въпреки, че за да си организатор се иска много опит, най-важно е да ти идва отвътре, защото опитът се трупа“, добави Стоян Янкулов.

Оказа се, че от „Зона Це“ не за първи път свирят в лапидариум, били са и в пазарджишкия. „Сега могат да ни очакват и в другите градове, където има лапидариуми да им посвирим“, пошегуваха се от групата. Някои от музикантите помнят и други интересни сцени от добричкия регион като Арт салона в село Пчеларово и джаз празниците в селата Езерец и Камен бряг.

Това лято има в пъти повече събития в сравнение с други години, подчерта Веселин Веселинов – Еко. Причината, според него, е в голямото затваряне на културната сцена заради пандемията от КОВИД-19, след което всичко е „избухнало“ и много събития се случват по едно и също време. „Аз свиря от 40 години и такава лудница не е била, вече всички чакаме да приключи лятото, да дойде есента, за да си починем, защото сега сме малко като на война“, каза той. За Стоян Янкулов обаче нещата не стоят така. Той е доволен от наситената си програма и много се радва на това, което им се случва като музиканти, защото акумулира енергия в такива натоварени периоди. „Не се отвличам с купони след концертите, а се „изпарявам“ и си почивам. Така се зареждам и се справям по-лесно“, издаде рецептата си той.

От „Добрич джаз бенд“, които откриха събитието в родния си град, също пожелаха успех на новия фестивал и изразиха надежда да стане ежегоден. В града досега не е имало джаз фест, а тук живеят хора, които обичат тази музика, подчерта ръководителят Атанас Атанасов. „Добрич джаз бенд“ съществува от 2019 г. и в него влизат Стела Стойкова (ударни инструменти), Стоян Жеков (тромпет), Красимир Донков (пиано), Пламен Петров (тромбон), Николай Петров (контрабас) и Атанас Атанасов, който е създател и свири на саксофон, флейта и кларинет. Те изпълняват популярни джаз композиции с нови аранжименти.

„Добрич джаз фест“ имаше късмет и с времето. Той се състоя в промеждутъка между дъждовните валежи и публиката се радваше на сухо време при изпълненията на музикантите, които продължиха над два часа. В концерта се включиха още организаторката Павлета Проданова на пиано и певицата Пламена Костова, която предложи свое авторско парче със заглавие „Синьо небе“.

БТА