Десетки гости привлече първото издание на фестивала „Пролетници за сита зима“ в добруджанското село Крушари

0
382

Дебютното издание на фестивала „Пролетници за сита зима“ се състоя в добричкото село Крушари. Събитието е посветено на пролетните земеделски култури, трудолюбието на добруджанеца и неговата отдаденост на земята.

Пред десетки гости представители на различните етноси в община Крушари приготвиха характерни за своя бит ястия в духа на празника – мамалига, царевични пити, хляб от жив квас, халва от печено брашно, ашуре и други.

На отделен щанд се предлагаха сувенири, изработени от потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в с. Крушари с помощта на персонала.

Самодейци пресъздадоха и обичая „Беленка“ – белене на царевица, и демонстрираха забравени техники за изработка на домакински изделия – рогозки, подложки, килимчета и др. от царевична шума; плетене на пана върху дървена рамка и майсторене на вещи и украси за дома от възли.

Празникът бе съпроводен от музикална програма в изпълнение на самодейни състави от селата Александрия, Ефрейтор Бакалово, Коритен, Лозенец, Полковник Дяково и Телериг. Специални гости бяха децата от фолклорния танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ – град Тервел, и народната певица Мариана Георгиева.

Фестивалът бе организиран от Община Крушари и финансиран чрез местната инициативна група „Тервел – Крушари“ по Програмата за развитие на селските райони. Той има за цел да представи и популяризира етнографията и фолклора, свързани с отглеждането на пролетните култури в тази част на Добруджа.