Първа жертва на новата Конституция! Данаил Кирилов подаде оставка след разговор с Борисов

0
1532

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

Кирилов е един от авторите на проекта за нова Конституция, която събира огромни критики, неодобрение от цялата професионална юридическа общност, и е на път да разцепи управляващато мнозинство.

Оставката на правосъдния министър идва в разгара на дебатите за този проект, които дестабилизират управлението.

Кирилов беше и първият член на правителството, след премиера Бойко Борисов, който обяви, че ГЕРБ работят по нова Конституция от 2015 г.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори, се казва в съобщение на Министерския съвет.

Не се съобщават мотивите за оставката на правосъдния министър.

Неотдавна Кирилов получи забрана от премиера Борисов да пише във Фейсбук, след като нарече Христо Иванов Спондж Боб и се подигра на акцията му в парк “Росенец”.

В понеделник, след Националното съвещание на прокуратурата, чийто гост беше Кирилов, той отрече да е обиден на Борисов, като изрази съжаление единствено, че не е успял да развие тезата си за Спондж Боб във втори и трети пост в социалната мрежа.

“Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а е от точно тези протестиращи колеги”, категоричен е министърът, като уточни, че би развил темата с правен анализ и документи.

“На мен ми викат година и половина напоително Барни Ръбъл, а аз един път нареках колега политик Спондж Боб и виждате каква истерична и честолюбива реакция”, възмути се още той и разказа, че същите, които му се ядосват, му изпращат приятелство във Фейсбук.

Той обяви, че има списък на 250 дущи – всички хора от една политическа партия, които го наричат Барни Рабъл (бел. ред – друг популярен анимационен герой от филма “Семейство Флинтстоун”). След това признание, във фейсбук се появи група с име “Група на наричащите Дани Кирилов Барни Рабъл”. В нея има над 19 000 участника.

Преди ден се появи нов скандален пост на правосъдният министър Данаил Кирилов, който бързо  се разпространява във Фейсбук.

В него той нарича опонентите си „сган“.

Кирилов отговаря на позиция на жена, която признава, че й е „жал за нас – тези, на които сте министър.

По този повод Мартин Димитров написа във Фейсбук: „Когато властта е недоволна от нацията си, тази власт трябва незабавно да си ходи.

Ако оставката бъде приета, това ще е пета смяна в кабинета на Бойко Борисов от началото на антиправителствените протести, започнали в началото на юли. Преди това постовете си загубиха Владислав Горанов, Емил Караниколов, Николина Ангелкова и Младен Маринов.

Това е и поредната оставка в Министерството на правосъдието. Кирилов зае поста след оставката на Цецка Цачева, която напусна заради “Апартаментгейт”. Към него имаше критики още по време на процедурата за избор на нов главен прокурор, когато той отказа да внесе друга кандидатура.
Изненада е”. Така депутати и от ГЕРБ, и от “Обединените патриоти” определиха подадената оставка. Към момента няма яснота кога ще е срещата на премиера Бойко Борисов с коалиционните партньори, на която да бъде взето решение за оставката на Кирилов и наследника му.

Реакции за оставката имаше и от лидера на “Демократична България” Христо Иванов, който написа във фейсбук: “Пореден анимационен герой изхвърча, за да остане Семейството.”

Евродепутатът Радан Кънев написа в Туитър: “Никой не се интересува от оставката на пионката г-н Кирилов. Той няма капацитета да бъде проблем. Борбата е за оставка на началниците му и за пречупване на властта на техните сенчести началници”.

Димитровградчанинът Данаил Кирилов е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет.

През 1997 г. става член на БСП.

През 1998 г. поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев.

През 2001 г. Кирилов влиза в изпълнителната власт като началник на кабинета на министъра на регионалното развитие в кабинета на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев.

По-късно става общински съветник в София, избран от БСП.

През 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет на София, един от общинските съветници, които привлича към себе си, е Кирилов.

Данаил Кирилов наследи Искра Фидосова като юридическото острие на ГЕРБ.

Той беше втори мандат председател на правната комисия в парламента, преди скандалът “Апартаментгейт” да освободи министерското кресло, заемано дотогава от Цецка Цачева.

В правната комисия той сложи подпис под едни от най-спорните законопроекти, от които прозираха лобистки интереси. “Тези предложения съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител.” Тази емблематична реплика на Кирилов, изпусната покрай поправки в НПК, може да се отнесе към целия му законодателен стил, пренесен сега и в Министерството на правосъдието.

Като министър Кирилов има запомнящи се включвания.

Като например, когато ходи да “джурка” дела във ВКС и поиска съдът да бъде проверен от “бял хакер”.

“Поредна и последна причина за това наше искане беше посещението му във Върховния касационен съд, където той освен неадекватно поведение показа и фрапиращо непознаване на нормативната уредба, уреждаща процедурата по разпределение на дела”, написаха по този повод адвокати и му поискаха оставката.

http://epicenter.bg/