ПО СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА, РЗИ ПРОВЕРИ БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ

0
1307

Районна прокуратура Добрич трябва да прецени дали има наличие на данни за евентуално извършено престъпление от бившия директор на болницата в Добрич, д-р Светозар Байчев, за нарушаване разпоредбите на министъра на здравеопазването против разпространението на корона вирусната инфекция. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор Радослав Бухчев.

На 17 юли в Окръжна прокуратура Добрич е депозиран сигнал от лекар-ординатор във Второ вътрешно отделение на МБАЛ Добрич, съдържащ твърдение, че благодарение на  неадекватните действия на директора на болницата е възникнала тотална реална и непосредствена заплаха от разпространение на корона вируса.

Окръжната прокуратура е възложила на директора на РЗИ Добрич да извърши проверка на сигнала. Резултатите от проверката са пристигнали в ОП на 21 август.

Установено е, че в болницата се хоспитализират пациенти, положителни за носители на корона вирус и такива със съмнение за корона вирус във Второ вътрешно отделение, което се намира на петия етаж в хирургическия корпус на здравното заведение, а не в обособена и изолиранаструктура. Персоналът, който работи или е командирован във Второ вътрешно отделение, обгрижва едновременно и положителни пациенти с корона вирус, и такива без корона вирус. В същото време, в старата сграда на болницата има свободно помещение, което може да бъде обособено за тази цел. Ръководството на болницата отказало да го използва, като се оправдало с липса на персонал. В тази връзка РЗИ издала предписание, но директорът отказал да го изпълни.

Достъпът до входовете на отделенията в целия хирургически корпус в болницата се извършва чрез общи асансьори, които се ползват и от пациенти, и от външни лица, които носят храна на близките, въпреки заповедта на министъра на здравеопазването, която забранява свижданията и достъпа на външни лица във всички здравни заведения за болнична помощ, цитира Радослав Бухчев резултатите от проверката на РЗИ. НДТ