Първата ваксинация в България вече е факт. Здравният министър Костадин Ангелов беше ваксиниран точно в 9.59 ч. тази сутрин в болница „Св. Анна“ в София, предаде репортер на БГНЕС.

Втори беше ваксиниран веднага след него епископ Тихон като представител на Българската православна църква в подкрепа за ваксините. В Бургас започна ваксинирането също, а в Пловдив първи получи ваксината председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Ген. Мутафчийски във ВМА каза, че е изминала една тежка година. Нека тази година с трудности и мъка да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие, то ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки, каза ген. Мутафчийски.

80 души ще се ваксинират днес във ВМА, съобщи ген.Мутафчийски. Първите 15 души са знакови лица за ВМА – проф. Владов, проф. Салтиров, проф. Кацаров. 20 медицински сестри, 17 санитари и всички останали, които искат да се ваксинират са лекари. Това е първата вълна медицински лица, които ще се ваксинират във ВМА, каза още ген. Мутафчийски.

Дойде спасението, което очакваме. Скоро ще започнем да надделяваме на COVID 19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща без да се притеснявам, че ще го заразя с коронавирус, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу COVID- 19, отбеляза Ангелов.

Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всичките усилия на всичките учени по света бяха обединение, за да можем това, което стартирахме днес с ваксинирането да даде своя резултат. В момента се чувствам както преди, уточни министърът. След втората ваксинация не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса, добави той.

Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и за в бъдеще, за да е успешно ваксинирането. По договора, който имаме с фирмата доставчик, трябваше да дойдат ваксините с техни логистични камиони до 28-те точки в България, изключение прави тази символична първа доставка, която дойде в София с един единствен камион. Ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ в страната и трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към компании, които да предоставят транспорт и така частна компания пое транспортирането с нормален температурен режим на ваксините, добави още Ангелов.

Здравният министър каза, че се чувства добре след поставената му ваксина и показа документа, който удостоверява, че е ваксиниран.

„На него са изписани имената ми, датата на ваксинацията -27.12, партидният номер на ваксината, до кога е годен и съответно датата, на която трябва да дойда за втората доза – 18.01.2021 г.“, посочи министърът съдържанието на документа.

Попитан дали ваксинираните могат да пренасят вируса, Ангелов заяви, че не би следвало това да се случва.

„След втората ваксинация, след изработването на антителата не би следвало, при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало веднага неговите антитела да го унищожат и да няма възможност той да бъде преносител на тази коронавирусна инфекция“, обясни министърът.

На въпрос на БГНЕС дали не е необходимо преди ваксиниране да се прави бърз тест, за да се удостовери, че човек наистина е клинично здрав, Ангелов се позова на учените.

„Това не е необходимо, тъй като всички специалисти казаха, че няма проблем лицето, което се ваксинира дори и да е носител на COVID-19“, заяви той.

На друг наш въпрос дали е необходимо да се постави ваксина на човек, който има антитела или имал среща с вируса и дали това няма да натовари организма както и да застраши здравето му, здравният министър отговори, че няма да го натовари, а просто ще увеличи титъра на антителата след ваксиниране.

По отношение на това как ще убеди хората дасе ваксинират, той заяви, че в тази посока ще разчита на медиите, като за целта ще отворят вратата и осветят цялата истина за COVID-19 и ваксинитепо принцип и счита, че по този начин гражданите ще направят своя информиран избор.

Епископ Тихон сподели, че лично е помолил министър Ангелов да му разреши да го подкрепи.

„Аз твърдо вярвам в Бога и вярвам, че Бог е казал на онези, които са създали вируса, как да го направят и съм уверен, че те са го разбрали добре. По този начин искам да изразя и своята благодарност към невероятните усилия, които са положили, към всички онези които, които направиха възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички нас. Аз самия съм ваксинирам срещу всичко, което може, срещу Ебола не съм“, заяви духовникът и припомни как нацията се е радвала когато е била създадена ваксината срещу детски паралич.

„А сега за тези ваксини, трябва да убеждаваме хората, което е жалко. В тези светли празници, с този жест искам да запаля една светлинка в тунела, за всички онези, които се грижат за болните, че най-накрая ще намалеят болните, а за всички християни най-накрая ще може спокойно да посещаваме църква и спокойно да видим нашите близки, които толкова дълго време сме били разделени”, каза още той.

Д-р Рада Прокопова, която вече е началник на коронавирусните отделения в УМБАЛ „Света Анна“ също се ваксинира. Тя посочи, че прави това, за да даде личен пример на обществото.

„Считам, че както в едно семейство децата се възпитават с личен пример, а не с приказки, така и в обществото. Според мен тезци които трябва да дадем личен пример, трябва да го направим, за да ни последва цялото общество“, коментира тя и посочи, че в момента отделенията са пълни на около 70%, което е дало глътка въздух на медиците.

Проф. Асен Балтов, директорът на Пирогов, също бе ваксиниран малко след 10 ч. Продължава и ваксинацията в Бургас и Пловдив на медицински лица.

Аз съм изкарал ковид, но ваксината трябва да бъде направена и от хора, изкарали ковид, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината, заяви д-р Асен Балтов. Всеки, който е клинично здрав може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от Пирогов, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни, съобщи още д-р Балтов.

https://bgnesagency.com