Пълна забрана за палене в горски, полски и защитени територии в Община Крушари

0
640

Като пожароопасен сезон определен периода от април до края на октомври. С цел подобряване на превантивната дейност за недопускане, предотвратяване и ограничаване на пожари в горски, полски и защитени територии и намаляване на вредните последствия заповед на кмета се въвеждат превантивни мерки. Заповедта забранява палене на стърнища, палене на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горите. Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушене и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на пожароопасния сезон. Земеделските стопани, ангажирани през определения сезон с работа на открита следва да са осигурили необходимите мерки за пожарна безопасност – достатъчно количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване.

В личните стопанства паленето на огън в дворове следва да е само на обезопасени места, в неветровито време и под наблюдение до пълно угасване на огъня. Забранява се устройване на лагери и къмпингиране в паркове и гори, с изключение на разрешените от Държавното горско стопанство. Засилен контрол за недопускане  на палежи в стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви в земеделски земи и защитени територии ще бъде оказван през целия рисков период.

При констатиране на нарушения трябва сигнали ще бъдат подавани директно към  РИОСВ – Варна, за предприемане на наказателни действия спрямо виновните физически и юридически лица, съгласно чл. 162 от Закона за опазване на околната среда.

Санкциите, които могат да бъдат наложени са от 100 до 6000 лв.

Заповедта на кмета на община Крушари ще бъде връчена чрез кметовете на населени места на всички земеделски производители, фермери, чрез кметовете на населените места.

За палежи в защитените територии гражданите са длъжни  незабавно да  уведомяват  РИОСВ- Варна на  тел.052/678 848 от 9.00 до 17.30 ч. или моб. тел. 0884290634.