Пекин, 24 февруари /БТА/ Китай публикува в петък документ, очертаващ позицията му за политическо решение на украинската криза, предаде Асошиейтед прес. Пълният текст на документа следва по-долу.

ПОЗИЦИЯТА НА КИТАЙ ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО УРЕЖДАНЕ НА УКРАИНСКАТА КРИЗА

1. Уважавайте суверенитета на всички държави. Универсално признатото международно право, включително целите и принципите на Устава на ООН, трябва стриктно да се спазва, суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всяка държава трябва да бъдат гарантирани. Всички страни са равни, независимо от техния размер, сила и икономически мащаб. Основните норми на международните отношения трябва да се спазват от всички участници в защитата на международното правосъдие. Международното право трябва да се прилага еднакво и универсално без двойни стандарти.

2. Изхвърлете мисленето от Студената война. Сигурността на една държава не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на друга, а регионалната сигурност не може да бъде постигната чрез засилване на разширяването на военните блокове. Законните интереси и легитимните опасения за сигурността на всички държави трябва да се разглеждат сериозно и правилно. Сложните проблеми не се решават по прост начин. Необходимо е да се придържаме към концепцията за обща, интегрирана, съвместна и устойчива сигурност, като се отчита дългосрочният мир в света, за да допринесем за формирането на балансирана, ефективна и устойчива архитектура на европейската сигурност. Опити за гарантиране на собствената сигурност в ущърб на сигурността на други страни, както и политиката на блокова конфронтация, трябва да бъдат съвместно подкрепяни от мира и стабилността на евразийския континент, не са разрешени.

3. Спрете военните конфликти. Във войните няма победители. Вместо да наливат масло в огъня и да разпалват конфронтацията, всички страни трябва да проявят предпазливост и сдържаност, за да избегнат по-нататъшна ескалация и излизане извън контрол на ситуацията около Украйна. Важно е да се подкрепят реципрочните стъпки на Москва и Киев в полза на бързото възстановяване на прекия диалог, постепенното намаляване на напрежението в ситуацията и пълното прекратяване на военните действия.

4. Започване на мирни преговори. Диалогът и преговорите са единственият изход от украинската криза. Всички усилия, насочени към мирно разрешаване на кризата, заслужават насърчение и подкрепа. Международната общност трябва да се придържа в правилната посока в полза на помирението, да проправи пътя за започване на политическо уреждане, да създаде условия за възобновяване на преговорите и да предложи подходящи платформи. Китайската страна е готова да играе конструктивна роля за това.

5. Премахване на хуманитарната криза. Важно е да приветстваме и подкрепяме всички стъпки, които могат да облекчат напрегнатата хуманитарна ситуация. Хуманитарните действия трябва да зачитат принципа на неутралност и безпристрастност, без да политизират хуманитарния въпрос. Необходимо е да се гарантира безопасността на цивилното население чрез ефективни мерки, да се отворят хуманитарни коридори за евакуация на хора от зоната на конфликта. Хуманитарната помощ за засегнатите райони следва да бъде засилена, хуманитарната ситуация на място следва да бъде подобрена и следва да се осигури бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на положението. Необходимо е да се подкрепи координиращата роля на ООН в изпълнението на хуманитарните действия в зоната на конфликта.

6. Защита на цивилните и затворниците. Страните в конфликта трябва стриктно да спазват международното хуманитарно право и да се въздържат от нападения срещу цивилни и граждански обекти. Необходимо е да се защитят жените, децата и другите жертви на конфликта, да се зачитат основните права на затворниците. Китайската страна подкрепя размяната на затворници между Русия и Украйна и призовава всички страни да създадат по-благоприятни условия за това.

7. Осигуряване на безопасността на атомните електроцентрали. Не се допуска извършването на въоръжено нападение срещу атомни електроцентрали и други мирни ядрени съоръжения. Призоваваме за спазване на международното право, включително Конвенцията за ядрена безопасност. Ядрена катастрофа, предизвикана от човека, категорично не е позволена. Подкрепяме конструктивната роля на МААЕ за насърчаване на ядрената безопасност и физическата безопасност на ядрените съоръжения за мирни цели.

8. Намаляване на стратегическия риск. Използването на ядрено оръжие не е позволено, ядрена война не може да бъде отприщена. На опитите за използване или заплашване с използване на ядрено оръжие трябва да се противодейства. Разпространението на ядрени оръжия и възникването на ядрена криза са неприемливи. Разработването и използването на биологично и химическо оръжие от която и да е страна при каквито и да е обстоятелства ще бъде категорично забранено.

9. Осигурете износа на зърно. “Черноморската инициатива” за износ на украинско зърно, подписана от Русия, Турция и Украйна с уверението на ООН, подлежи на балансирано, пълно и ефективно прилагане при определяне на ключовата роля на ООН. Китайската инициатива за международно сътрудничество в областта на продоволствената сигурност е осъществим вариант за справяне с глобалната продоволствена криза.

10. Отмяна на едностранните санкции. Едностранните санкции и засиленият натиск са не само контрапродуктивни, но и поставят нови предизвикателства. Няма да допуснем едностранни ограничителни мерки, разрешени от Съвета за сигурност на ООН. Отделните страни трябва да спрат да злоупотребяват с едностранни санкции и екстериториално прилагане на юрисдикция срещу други страни, да оказват положително влияние върху облекчаването на напрежението от украинската криза и да създават предпоставки за икономическо развитие и подобряване на благосъстоянието на населението в развиващите се страни.

11. Осигуряване на устойчивост на веригите за производство и доставки. Необходимо е да се защити съществуващата световна икономическа система с практически действия, да се противопостави на опитите за политизиране на световната икономика, както и да се използва като инструмент и оръжие. За да се избегнат щети за възстановяването на световната икономика, е необходимо съвместно да се неутрализират отрицателните последици от кризата, по-специално за международното сътрудничество в областта на енергетиката, финансите, търговията със зърно и логистиката.

12. Насърчаване на следконфликтната реконструкция. Международната общност трябва да предприеме мерки в подкрепа на мирното възстановяване в зоната на конфликта. Китайската страна е готова да окаже помощ и да изиграе своята конструктивна роля.