Членове на Националния съвет искат лидерката да бъде разследвана за финансови злоупотреби

 

Пълен крах претърпя днес лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на пленума на Националния съвет. Тя беше бламирана за четири важни решения, които искаше да бъдат приети. А на финала на инфарктното заседание в салона на “Позитано” 20 Нинова заедно с приближените й членове на тясното партийно ръководство в лицето на Изпълнителното бюро буквално са избягали от залата, научи Lupa.bg.

По този начин те искали да провалят кворума и да осуетят създаването на финансова комисия, която да разследва къде са потънали милиони левове от партийната каса. Днес бившият лидер на Столетницата Михаил Миков обяви, че става дума за 30 милиона лева, които са изчезнали. Предложението за създаване на такава комисия е било поискано от Кирил Добрев, който е основен опонент на Нинова в предстоящия за пръв път пряк избор на лидер на БСП. В крайна сметка до гласуването на комисия, която да провери финансовото състояние по време на управлението на Нинова от 1 януари 2017 до края на юни 2020 г., не се е стигнало поради липса на кворум.

Членовете на НС отхвърлиха доклада й за “социално-икономическите мерки” за справяне с последиците от коронакризата. Те не приеха и решението, взето от ръководството “на подпис” и изтеглиха датите за пряк избор на председател и конгрес. Падна и предложението  на Нинова за “подписка за народен вот”. А последният удар по Корнелия Нинова е бил отхвърлянето на финансовия отчет на партията за 2019 г. Той е бил подкрепен едва от 12 души, 3-ма са били против, а 58 са се въздържали.

Членове на Националния съвет коментираха, че никога досега лидер на БСП не е бил бламиран по такъв начин на пленум.

13,829 млн. лв. е изхарчила БСП през 2019 г., става ясно от отчета на Нинова, качен на сайта на партията. Сумата е с над 5 млн. повече от получените като приходи през годината 7,8 млн. лв. Червената партия обаче е започнала годината с преходен остатък от 2018 г. в размер на 6,462 млн. лв.

Червените са изхарчили почти всичко, което са имали спестено, защото отчитат, че са завършили 2019 г. само с 952 хиляди лева налични. От тях в разплащателни сметки са едва 380 хиляди, а останалите 572 хиляди са в брой, пише в отчета на “Позитано” 20.

БСП е изтеглила овърдрафт към стария си кредит и така дължи на банката 1,450 млн. лв. при около 1 млн. към предходната година. 245 хил. лв. пък са задълженията на партията за лизинга на колите ѝ.

Столетницата дължи на държавата близо 200 хил. лева за данъци и осигуровки за миналата година. Въпреки че е отчела като разходи за заплати и осигуровки близо 3,4 млн. лв.

Основните приходи на БСП са именно от държавата и от членски внос. За 2019 г. субсидията на партията е била 5,394 млн. лв., а от членски внос са събрани 1,145 млн. лв. През годината, в която имаше два вида избори – европейски и местни, партията е получила близо милион от дарения, като половината са под условие – т.е. дарени с конкретна цел. А червени кандидати за евродепутати и кметове са дали за кампаниите 237 хил. лв.

23 хиляди лева са приходите на БСП от отдавани под наем собствени имоти, а 62 хил. са постъпили в партийната каса от възстановени разходи, лихви и др. 9,7 млн. лв. е платила соцпартията за външни услуги и материали. Интересното е, че за изборите е дала 3,3 милиона, а като разходи за текуща политическа дейност отчита двойно повече – 6,4 милиона. 300 хиляди червените са платили за наеми и още толкова са им излезли служебните командировки и направените дарения за 2019 г.

Предложението на Нинова да се организира всенародна подписка за сваляне на правителството на Бойко Борисов е била подкрепена от 44 души, а 61 са гласували реално срещу него – 28 са били против и 33-ма са се въздържали. По информация на Lupa.bg обаче не става въпрос за никакви протестни действия срещу кабинета. Предложението е било направено от новия съратник на Нинова Янаки Стоилов, когото тя отскоро прави опит да реабилитира. И е било за протест пред ББР заради придобиването на акциите на ПИБ.

Междувременно в прессъобщенията, изпратени от “Позитано” 20 няма и дума за отхвърлянето на тази подписка. Аргументите за отхвърлянето й са били, че тя е предложена без текст, а само по принцип. Идеята на Нинова за такава подписка бе силно критикувана от вътрешната й опозиция, според която подобен метод прилягал по-скоро на извънпарламентарна сила. А преди началото на пленума лидерката бе обвинена, че не използва парламентарните инструменти за сваляне на властта, които БСП има.

По повод широко промотирания от самата Нинова “план срещу кризата”, пък е станало ясно, че нито една част от него не е била обсъждана от пленума. Нещо повече, членовете на Националния съвет разбират за тези мерки също от прессъобщение, разпратено към медиите. И остават безкрайно учудени от съдържанието му, защото такъв план изобщо не е внасян на днешното заседание. От това е последвал пореден скандал в киносалона.

В крайна сметка се приема предложението на Кристиан Вигенин съветите към Националния съвет да предложат конкретни мерки. Тогава лидерът на ПЕС Сергей Станишев предложил следващата стъпка – БСП да стане инициатор на национална кръгла маса с цел постигането на консесус за харченето на 12 млрд. евро за справяне с кризата, в която да бъдат включени правителството, парламентарно представените партии, синдикатите, работодателите и неправителствените организации. Целта е там БСП да се представи с много ясни и конкретни мерки и част от ресурса да бъде разходван по определени от левицата теми и сфери.

По предложение на Красимир Янков е решено БСП да внесе през юли вот на недоверие за корупция към кабинета “Борисов-3”. Той ще е придружен с анализ и мерки от страна на левицата.

https://lupa.bg