Руският президент Владимир Путин се срещна с лидера на КНДР Ким Чен-ун на космодрума Восточни, лидерите разговаряха за кратко. Това съобщава РИА Новости .

Ким Чен-ун благодари на Путин за поканата да посети Русия , „въпреки че е зает“.

„Много се радвам да те видя. Освен това имаше такива събития: 75-годишнината от основаването на републиката, 70-годишнината от победата във Великата освободителна война, 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения“, отговори руският президент.

Според агенцията срещата между лидерите на двете страни се е състояла на главния вход на монтажно-изпитателния корпус на ракетата-носител на единния технически комплекс. Те разговаряха кратко, след което смятат да огледат космодрума и да преговарят.

Според ТАСС влакът на Ким Чен Ун е спрял на релсите близо до сградата за монтаж и изпитване, след което до вагона му е бил докаран проход с червен килим, ограден от военнослужещи от почетния караул на Източния военен окръг със знамена на двете държави.

Ръководителят на Северна Корея е на посещение в Русия по покана на руския лидер.

Както съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков , руският министър на отбраната Сергей Шойгу ще участва в преговорите между Путин и Ким Чен-ун . По време на срещата главите на двете държави ще обсъдят въпроси на двустранното сътрудничество, включително търговско-икономическите връзки и културния обмен, както и ще обменят мнения за ситуацията в региона и в света.

По-рано Путин се пошегува с „всемогъщото правителство на Русия“.

Лидерът на КНДР по време на посещението си в Руската федерация е придружен от сестра си Ким Йо Чен

По време на пътуването си до Русия севернокорейският лидер Ким Чен Ун е придружен от сестра си Ким Йо Чен, ръководител на отдел в Централния комитет на Корейската работническа партия. Това съобщава ТАСС .

По-специално, Ким Йо Чен придружи севернокорейския лидер, когато той, заедно с руския президент Владимир Путин, посети инсталационната и тестова сграда на космодрума Восточни в Далечния изток.

Ръководителят на Северна Корея е на посещение в Русия по покана на руския лидер.

Както съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков , руският министър на отбраната Сергей Шойгу също ще участва в преговорите между Путин и Ким Чен-ун.

Предвижда се по време на срещата ръководителите на двете държави да обсъдят въпроси на двустранното сътрудничество, включително търговско-икономическите връзки и културния обмен, както и да обменят мнения за ситуацията в региона и в света като цяло.

Преди ден Ким Чен-ун нарече първото си посещение в Русия от четири години демонстрация на важността на стратегическите отношения между Северна Корея и Руската федерация.

Преди това КНДР проведе учения, симулиращи ядрени удари по Южна Корея.

www.gazeta.ru